Príjmová hranica na zvýhodnenú hypotéku sa zníži

NETKY.SK • 3 December 2014, 12:26 • 2 min
Príjmová hranica na zvýhodnenú hypotéku sa zníži

BRATISLAVA - Maximálna výška príjmu žiadateľa na získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých sa od januára zníži o 26 eur.

slovakia

left justify in out

Nárok na úrokové zvýhodnenie budú mať tí, ktorých zárobok za predchádzajúci rok bude 1 088,10 eura v hrubom. Naposledy sa hranica menila začiatkom októbra, vtedy vzrástla zo sumy 1 067,30 eura na 1 114,10 eura a táto platí do konca tohto roka.

 

Výška príjmovej hranice na priznanie zvýhodnenej hypotéky sa mení každý štvrťrok. Predstavuje 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Jej výšku určuje Štatistický úrad SR. Hranica sa porovnáva s priemernou hrubou mzdou žiadateľa za predchádzajúci kalendárny rok. Mladí ľudia do 35 rokov tak môžu získať štátom dotovanú hypotéku zníženú o 3 %. Pri manželoch, resp. partneroch nesmie ich spoločný príjem prevýšiť dvojnásobok príjmovej hranice. 

 

Dotáciu k úrokovej sadzbe je možné získať najviac na sumu 50 tis. eur a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Časť úveru prekračujúca niektorú z týchto hraníc sa úročí štandardnou úrokovou sadzbou. Úrokové zvýhodnenie platí počas piatich rokov od poskytnutia hypotéky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies