Príjmová hranica na zvýhodnenú hypotéku sa od januára znižuje

NETKY.SK • 6 Január 2016, 13:03 • 2 min
Príjmová hranica na zvýhodnenú hypotéku sa od januára znižuje

BRATISLAVA - Maximálna výška príjmu žiadateľa na získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých sa od januára znižuje o niečo vyše 20 eur.

slovakia

left justify in out

Nárok na úrokové zvýhodnenie budú mať tí, ktorých priemerný mesačný zárobok za predchádzajúci rok bude 1 119,30 eura v hrubom. Do konca roka 2015 bola platná hranica 1 140,1 eura.


Ak žiada o zvýhodnený úver dvojica, hranica pre zvýhodnenú hypotéku sa zdvojnásobuje. Od januára bude teda 2 238,60 eura. Jeden z dvojice pritom môže zarábať aj viac, ako je maximálna výška stanovená pre jednotlivca. Podstatné je, aby neprekročili spoločný strop príjmu.


Ako dodáva riaditeľka Odboru úverov pre retail a MicroSME ČSOB Dáša Polláková, opätovný nárast príjmovej hranice sa podľa skúseností z posledných rokov dá očakávať znova v apríli. Vtedajšia hranica sa totiž vypočítava z priemernej mzdy posledného kvartálu predchádzajúceho roka, kedy sa zvyknú vyplácať aj koncoročné odmeny či trináste platy.
Výška príjmovej hranice na priznanie zvýhodnenej hypotéky sa mení každý štvrťrok.

 

Predstavuje 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Jej výšku určuje Štatistický úrad SR. Hranica sa porovnáva s priemernou hrubou mzdou žiadateľa za predchádzajúci kalendárny rok. Mladí ľudia do 35 rokov tak môžu získať štátom dotovanú hypotéku zníženú o 3 %.


Dotáciu k úrokovej sadzbe je možné získať najviac na sumu 50 tis. eur a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Časť úveru prekračujúca niektorú z týchto hraníc sa úročí štandardnou úrokovou sadzbou. Úrokové zvýhodnenie platí počas piatich rokov od poskytnutia hypotéky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona