Prijímali utečencov až... V škôlkach majú teraz aj 80 percent detí migrantov!

NETKY.SK • 20 Október 2017, 10:42 • 2 min
Prijímali utečencov až... V škôlkach majú teraz aj 80 percent detí migrantov!

Starosta istej východonemeckej dedinky sa posťažoval magazínu Focus, že rodičia nechcú nechávať deti v triedach, kde sa v podstate nehovorí po nemecky. V meste Saltzgitter v Dolnom Sasku pred vyše týždňom začal platiť zákaz prijímania utečencov.

slovakia

left justify in out

Starosta Frank Kliengebiel, ktorý kandidoval za kresťanských demokratov (CDU), zákaz obhajuje a vysvetľuje, že utečenci boli v meste stále vítaní a chovali sa veľmi dobre, píše server parlamentnílisty.cz. Lenže ubytovacie a ďalšie kapacity mesta už nie sú schopné prijať nových migrantov.

 

"Vždy sme ich vítali s otvorenou náručou. Na začiatku roku 2016 ich bolo 2000, ale v druhej polovici roku k nám prišlo ďalších 2400 a celkový počet 5800 je už pre nás neúnosný," povedal starosta.

 

"My chceme ďalej pokračovať v ich úspešnej integrácii, ale v tejto chvíli už proste nemáme kapacity. V druhej polovici roku 2016 za mnou začali prichádzať ľudia s obavami z prudko narastajúceho počtu utečencov. V niektorých materských škôlkach a školách ich pomer dosahuje až 60-80 percent. Ľudia mi hovoria, že nechcú nechávať svoje deti v triedach, kde sa v podstate nehovorí po nemecky."

 

Starosta sa obáva, že v budúcnosti v meste vznikne paralelná spoločnosť. Už teraz sú podľa neho podmienky na úspešnú integráciu zložité. "Potrebovali by sme viac sociálnych pracovníkov, učiteľov a učiteliek, ktorí hovoria arabsky. Medzi deťmi migrantov je až polovica analfabetov. K integrácii nenapomáha ani fakt, že u nás je jedenásťpercentná nezamestnanosť, teda dvojnásobná ako priemerná v celom Nemecku. Od roku 2015 sme už dali na utečencov 20 miliónov eur," posťažoval sa starosta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona