Prijímačky na univerzitu v Libérii neurobil ani jeden adept, prvý ročník neotvoria!

NETKY.SK • 27 August 2013, 12:47 • 2 min
Prijímačky na univerzitu v Libérii neurobil ani jeden adept, prvý ročník neotvoria!

MONROVIA - Ani jeden z takmer 25.000 prihlásených študentov nezvládol tohtoročné prijímacie skúšky na Libérijskú univerzitu v Monrovii, jednu z dvoch štátnych vysokých škôl v tejto západoafrickej krajine. Oznámila to BBC s odvolaním sa na libérijskú ministerku školstva Etmoniu David-Tarpehovú.

slovakia

left justify in out

Študentom chýbali základy angličtiny a nadšenie pre štúdium, konštatovali po prijímacích skúškach predstavitelia jednej z najstarších univerzít v Afrike, založenej v roku 1862. Libéria sa stále spamätáva z následkov občianskej vojny, ktorá sa skončila pred desaťročím a podľa rôznych odhadov si vyžiadala 150.000-300.000 obetí.

Reportér BBC v Monrovii konštatoval, že väčšina škôl je zle vybavených a nemajú dobrých učiteľov. Avšak po prvýkrát sa stalo, že žiadny študent neprešiel prijímacími skúškami na univerzite, za ktoré sa platí na miestne pomery pomerne vysoký poplatok 25 dolárov. Univerzita, ktorá zápasí s problémom preplnenosti a nedostatku priestorov a učiteľov, si bude môcť po tohtoročných prijímacích pohovoroch načas vydýchnuť, pretože do prvého ročníka nenastúpi v tomto akademickom roku žiadny nový študent, píše BBC.

Ministerka školstva pre BBC povedala, že sa ešte v súvislosti s výsledkami prijímacích skúšok stretne s predstaviteľmi univerzity. "Viem o mnohých slabinách v našich školách, ale aby celá skupina ľudí zlyhala, o tom pochybujem," povedala ministerka s tým, že niektorých adeptov osobne pozná a je presvedčená o ich kvalitách.

Hovorca univerzity Momodu Getaweh povedal, že si univerzita za svojim rozhodnutím stojí a nebude sa rozptyľovať panujúcimi emóciami. "O gramatike angličtiny nevedia nič. Vláda s tým niečo musí robiť. Vojna sa skončila pred desiatimi rokmi. To musíme už hodiť za hlavu a pristupovať k situácii reálne," uzavrel hovorca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona