Prijímačky na Ekonomickú univerzitu štartujú už zajtra

NETKY.SK • 9 Jún 2013, 09:18 • 2 min
Prijímačky na Ekonomickú univerzitu štartujú už zajtra

BRATISLAVA - Na Ekonomickej univerzite v Bratislave sa začínajú od pondelka 10. júna prijímacie skúšky. Potenciálni prváci majú najväčší záujem o štúdium na Fakulte podnikového manažmentu, Obchodnej fakulte a na Národohospodárskej fakulte. Na prijímačkách očakávajú 5150 záujemcov o prvý stupeň vysokoškolského štúdia.

slovakia

left justify in out

Ekonomická univerzita garantuje, že uchádzači budú mať na prijímacích skúškach rovnaké podmienky. Aj preto sa na nich musia zúčastniť všetci bez ohľadu na výsledky zo strednej školy. Úspešní maturanti sa tak museli pripraviť na testy, ktoré preveria ich vedomosti z matematiky, ekonómie a z cudzích jazykov. „Aj pre tento rok sme ponechali v platnosti jediné kritérium hodnotenia prijímacích skúšok – a to je súčet bodov z testov zo všetkých predmetov,“ povedal rektor EU Rudolf Sivák. O hranici potrebnej pre prijatie uchádzačov budú rozhodovať dekani jednotlivých fakúlt podľa ich kapacitných možností. Väčšina z 5150 záujemcov o štúdium na EU by chcela nastúpiť na denné štúdium, čo je v súlade so zámermi Ekonomickej univerzity. „Externé štúdium z hľadiska strategických zámerov univerzity vnímame len ako doplnkové. Je našou snahou, aby sme poskytli všetkým, ktorí úspešne absolvujú prijímacie testy, možnosť nastúpiť na denné štúdium. Ak vzhľadom na kapacitné obmedzenia nebude voľné miesto v študijnom programe, ktorí si vybrali, ponúkneme im ďalší,“ ubezpečuje Sivák. 

Výsledky skúšok sa potenciálni študenti dozvedia ešte v priebehu dňa, kedy absolvujú prijímačky. Aby bola zachovaná ich anonymita, vystupujú na skúškach pod unikátnymi čiarovými kódmi. Testy sú po vyplnení skenované, vyhodnotenie sa uskutočňuje s vylúčením ľudského faktora. „Samotné sady testov sa vyberajú na základe žrebovania vždy v deň konania skúšok. Všetky sú v zapečatených obálkach v trezore,“ vysvetlil Ferdinand Daňo, prorektor EU v Bratislave. Neúspešní uchádzači môžu podať žiadosť o preskúmanie rozhodnutia o nesplnení podmienok na prijatie. Nie všetci študenti sa totiž zapíšu do prvého ročníka a tak sa dekani jednotlivých fakúlt môžu rozhodnúť takto vzniknuté voľné kapacity doplniť. „Žiadosť je potrebné podať najneskôr do ôsmich dní od doručenia pôvodného rozhodnutia,“ informoval Daňo. EU má v súčasnosti v Bratislave akreditovaných 66 študijných programov, pričom viac ako 80 odborných predmetov je vyučovaných v cudzom jazyku. Okrem získania titulov po úspešnom absolvovaní prvého a druhého stupňa štúdia budú mať študenti možnosť získať aj dvojitý diplom na základe spolupráce Ekonomickej univerzity s významnými univerzitami v zahraničí. Títo študenti absolvujú štúdium v anglickom, nemeckom alebo francúzskom jazyku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies