Príjem z mýta nebol naplnený, nie však pre nefunkčnosť systému

NETKY.SK • 3 Február 2011, 13:06 • 2 min
Príjem z mýta nebol naplnený, nie však pre nefunkčnosť systému

Príjem z mýta nebol naplnený, nie však pre nefunkčnosť systému

slovakia

left justify in out

Plánovaný príjem z mýta za minulý rok nebol podľa rezortu dopravy naplnený podľa očakávania. Zatiaľ čo plán predstavoval 153,5 milióna eur, výber podľa ministerstva dosiahol len 141,4 milióna eur. Rezort na to upozorňuje v Správe o situácii autodopravcov na Slovensku, prehodnocovaní dopadov mýta na dopravcov a podmienok fungovania výberu mýta, ktorá je pripravená na jedno z najbližších zasadnutí vládneho kabinetu.
      "Nebolo to spôsobené nefunkčnosťou systému, ale zmenami a nedostatkami," vysvetľuje výpadok príjmov z mýta ministerstvo. Hlavnými dôvodmi neplnenia plánu tržieb bolo nespoplatnenie ciest prvej triedy od 14. januára do 28. februára minulého roka, nižšia intenzita cestnej dopravy, zmena systému spoplatnenia vymedzených úsekov ciest, zníženie vybraných sadzieb pre autobusy či nepresné plánovanie tržieb v dôsledku absencie historických údajov.
      "Z alokácie výnosov vyplýva, že zisk z mýta v roku 2010 je na porovnateľnej úrovni ako zisk z diaľničných nálepiek v roku 2009," konštatuje rezort. Dôvodom je splácanie investície na vybudovanie systému v prvých štyroch rokoch jeho prevádzky. Po jej splatení by mal byť zisk z mýtneho v ďalších rokoch výrazne vyšší ako potenciálny zisk z nálepiek, a to v priemere o približne 50 miliónov eur ročne.
      Celkovo sa na mýtnom vlani vybralo 141,4 milióna eur. Z toho základná ročná cena za službu pre prevádzkovateľa systému, spoločnosť SkyToll, predstavovala 94,5 milióna eur, marža pre Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS) 36,2 milióna eur a náklady na nezávislého znalca 2,2 milióna eur. Zvyšná suma, teda 8,5 milióna eur, pokryla ostatné náklady.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies