Príjem tukov v potrave vám na hmotnosti nepridá, cukry však áno

NETKY.SK • 26 Marec 2019, 13:30 • 2 min
Príjem tukov v potrave vám na hmotnosti nepridá, cukry však áno

LONDÝN – Väčšina ľudí intuitívne vníma niektoré potraviny, ako napríklad avokádo či lososa na masle, ako kalorické jedlá, ktoré zvyšujú telesnú hmotnosť. Podobne je to aj sladkosťami či rôznymi sladkými cereáliami.

slovakia

left justify in out

Vedci však čoraz viac skúmajú, čo sa deje vo vnútri nášho tela, keď si pravidelne doprajeme veľké množstvo cukru alebo tuku.

 

V mnohých častiach sveta sa tieto dve zložky konzumujú zvlásť len zriedka. Ako príklad by sme si mohli uviesť také šišky. Čerstvo upečené šišky sú klasickou kombináciou cukru a tuku s bohatou chuťou, ktorej je ťažké odolať.

 

Výskumy však preukázali, že ak sa tieto dve zložky konzumujú oddelene, tak tuk samotný neprispieva k zvyšovaniu telesnej hmotnosti. Na druhej strane, desiatky štúdií poukazujú na to, že samotný cukor výrazne prispieva k priberaniu.

 

Nedávna analýza dokonca zistila, že pitie cukrom sladených nápojov, ako je napríklad kola, zvyšuje riziko úmrtia, najmä u ľudí, ktorí pili aspoň dve plechovky denne.

 

img

 

Profesor pediatrie z Indiana University School of Medicine Aaron Carroll opisuje vzťah medzi konzumáciou tukov a telesnej hmotnosti v jeho knihe „Zlá potravinová Biblia: Ako a prečo jesť hriešne“.

 

"O tukoch vieme jednu vec," napísal. "Konzumácia samotného tuku nespôsobuje nárast telesnej hmotnosti. Naopak, ešte by nám v skutočnosti mohol pomôcť zbaviť sa zopár kíl."

 

To znamená, že potraviny, ako je avokádo, losos či pikantné oriešky by mali mať svoje miesto vo vašom jedálničku.

 

Tuk alebo cukor?

 

img

 

Ako teda zistíme, ktorá zložka (tuk alebo cukor), je zodpovedná za najväčší podiel negatívnych zdravotných výsledkov? Porovnajme si to u ľudí, ktorí boli na nízkotučnej a nízko sacharidovej diéte.

 

Výskumy ukázali, že ľudia, ktorí znížili príjem tukov, nielen že neschudli, ale neobmedzili ani riziká rôznych ochorení. Naopak ľudia, ktorí jedli veľa tukov, ale obmedzili príjem rafinovaných sacharidov, ako sú sladké cereálie, biely chlieb či biela ryža, dokázali schudnúť a znížiť riziká chorôb.

 

Vedci porovnávali viac ako 135.000 ľudí v 18 krajinách, ktorí boli na nízkotučnej alebo nízko sacharidovej diéte. Ľudia s nízkym príjmom tukov sa vystavovali zvýšenému riziku úmrtia na srdcové ochorenia a infarkty. Naopak, ľudia s nízkym príjmom sacharidov výrazne znížili takéto riziká.

 

Čo sa stane, keď obmedzíme príjem tuku

 

img

 

Výsledky tejto štúdie dávajú ešte väčší zmysel, ak sa pozrieme na to, čo sa stane, keď sa ľudia pokúšali obmedziť príjem tuku vo svojej strave. Vo všeobecnosti to skončilo výmenou sýtych zložiek potravy za potraviny plné cukrov a sacharidov.

 

Počas osemročného výskumu, ktorého sa zúčastnilo takmer 50.000 žien, naordinovali vedci nízkotučnú diétu približne polovici zúčastnených. Výsledkom bolo, že sa to príliš neodzrkadlilo na úbytku telesnej hmotnosti a vedci nezistili ani pokles rizika rakoviny prsníka, kolorektálneho karcinómu alebo srdcových ochorení. Práve tieto faktory sú pritom zvyčajne spájané so zdravším stravovaním.

 

Časť problému spočíva v tom, čo sa deje so zvyškom našej stravy, keď sa náhle pokúšame jesť len nízkotučné potraviny.

 

Väčšina hotových jedál s nízkym obsahom tuku je plná cukrov a sacharidmi. Vezmite si akúkoľvek cereálnu tyčinku čí nízkotučný jogurt a skontrolujte nutričné hodnoty – všetky majú vysoký obsah cukru a sacharidov napriek nízkemu obsahu tuku.

 

img

 

Mnoho štúdií pritom naznačuje, že obe tieto zložky sú zodpovedné za prírastok telesnej hmotnosti. Prehľad 50 štúdií o strave a prírastku hmotnosti, publikovaných v časopise Food and Nutrition Research, zistil, že čím rafinovanejšie obilniny jeme (napr. spracované obilniny v ceráliách), tým máme väčšiu tendenciu priberať.

 

Zatiaľ čo výrobky s nízkym obsahom tuku sú uvádzané na trh ako nástroje na znižovanie hmotnosti, skutočnosťou je, že tieto produkty môžu prispieť k zvýšeniu hmotnosti oveľa viac ako produkt bohatý na tuky s menším podielom rafinovaných sacharidov.

 

Pamätajte si teda, že tuk je kritickou a nevyhnutnou zložkou vašej každodennej potravy, zatiaľ čo cukor vám skôr škodí, napriek tomu, že je prítomný v desiatkach bežných jedál. Zníženie príjmu cukrov a sacharidov je ťažký boj, ale má určite oveľa väčší význam ako obmedzovať v strave príjem tukov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies