Prijatie zmluvy CETA podporí nárast obchodu medzi EÚ a Kanadou

NETKY.SK • 2 November 2016, 14:40 • 2 min
Prijatie zmluvy CETA podporí nárast obchodu medzi EÚ a Kanadou

BRATISLAVA - Obchodné vzťahy medzi Kanadou a Európskou úniou (EÚ) by sa mohli vďaka podpisu zmluvy CETA rozšíriť. Dohoda by mohla pomôcť najmä vývozcom, teda aj slovenským, ktorým by mali klesnúť náklady pri exporte výrobkov. Presvedčení sú o tom analytici.

slovakia

left justify in out

Po schválení zmluvy CETA Európskym parlamentom a národnými parlamentmi by sa mala väčšina dovozných ciel zrušiť. To podľa analytikov prispeje k prehĺbeniu obchodu medzi krajinami. "Niektoré odhady hovoria až o možnom 20-% náraste obchodu medzi oboma stranami, čo by pre EÚ mohlo znamenať prínos 12 miliárd eur ročne," vyčíslila analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová s tým, že výhody obchodnej dohody sa neprejavia zo dňa na deň, ale postupne. "CETA je významná tiež preto, že je to prvá dohoda EÚ s krajinou z G7," upozornila Muchová.

 

Ťažiť z podpisu zmluvy tak pravdepodobne budú aj slovenskí vývozcovia. V súčasnosti export výrobkov do Kanady predstavuje 0,4 %  z celkového vývozu a z Kanady naopak pochádza iba 0,1 % dovozov. "Zrušenie dovozných ciel môže pomôcť v konkurencieschopnosti slovenských vývozcov na kanadskom trhu a otvoriť im nové obchodné možnosti, ako aj opačne. Pre Kanadu sa otvoria nové príležitosti v Európe," očakáva Muchová.

 

Prijatím zmluvy by sa však v konečnom dôsledku mali exportérom znížiť náklady. "Zavedenie dohody do praxe prinesie európskym exportérom pozitíva vo forme zníženia nákladov pri vývoze svojich výrobkov a služieb na kanadský trh, a to vďaka odstráneniu ciel aj ďalších obmedzení obchodu. Tým dôjde k zlacneniu a zjednodušeniu medzinárodného obchodu medzi EÚ a Kanadou, čo určite vnímame pozitívne," doplnila analytička Poštovej banky Jana Glasová.

 

Odstraňovanie obchodných bariér a podpora exportu podľa nej navyše prispieva k rozvoju podnikateľskej činnosti pri exportne orientovaných podnikoch, ale aj k zvyšovaniu produkcie. "Vďaka tomu dochádza aj k tvorbe nových pracovných miest, čo sa priaznivo podpisuje pod vývoj na trhu práce a pod vývoj hospodárstva v dotknutých ekonomikách," myslí si Glasová.

 

Clá a rôzne administratívne prekážky pri dovoze tovarov totiž podľa slov Glasovej predražujú dovážané výrobky, sťažujú dovoz a odrádzajú mnohých importérov. "Ich odstránenie preto vedie k zvýšeniu konkurencie medzi jednotlivými výrobcami a predajcami na trhoch, čo taktiež prináša viaceré pozitíva," vysvetlila Glasová. Zároveň dodala, že vyššia konkurencia motivuje producentov k zvyšovaniu kvality svojich výrobkov a taktiež k znižovaniu cien, čo je výhodné pre spotrebiteľov. "Každá minca má však dve strany a samozrejme existujú aj situácie, kedy lacnejšia konkurencia zo zahraničia vytlačí domácich producentov, čo často ľudia vnímajú negatívne," dodala Glasová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies