Prihlášky na stredné školy musia žiaci odovzdať do piatka

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 12:16 • 2 min
Prihlášky na stredné školy musia žiaci odovzdať do piatka

BRATISLAVA - Žiaci základných škôl majú posledné dni na výber strednej školy. Prihlášky je potrebné odovzdať riaditeľovi základnej školy do piatka 10. apríla. Prihlášku na tlačive schválenom ministerstvom školstva možno podať na dve stredné školy alebo na dva odbory vzdelávania tej istej strednej školy. Platí to aj pre žiakov, ktorí sa pôvodne hlásili na strednú školu s talentovými skúškami a neuspeli na nich.

slovakia

left justify in out

"V aktuálnom školskom roku je na základných školách 41.904 deviatakov, na stredné školy sa však hlásia aj piataci na ZŠ (8-ročné štúdium)," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Prieskum záujmu žiakov ukázal, že najviac z nich by sa chcelo dostať na gymnázium a stredné odborné školy. Ďalej nasledovali obchodné akadémie, stredné odborné školy obchodu a služieb a stredné zdravotnícke školy.

 

Prijímacie skúšky čakajú všetkých žiakov, ktorí si vyberú na strednej škole odbor s maturitou. "Na väčšine škôl sú prijímacie skúšky zo slovenského jazyka a literatúry a matematiky. Odborné školy môžu podľa zamerania overovať vedomosti aj z iných predmetov, ako sú napríklad fyzika, chémia, prírodopis či cudzie jazyky," dodala hovorkyňa. Bez skúšok môžu školy prijať iba tých žiakov, ktorí v Testovaní 9 dosiahli viac ako 90-percentnú úspešnosť zo slovenčiny a matematiky.

 

Riaditeľ strednej školy pri rozhodovaní o prijatí taktiež zohľadní, či je uchádzač úspešným riešiteľom predmetovej olympiády alebo víťazom súťaže, ktorá súvisí s odborom vzdelávania, o ktorý sa uchádza. Tiež prihliada na výsledky dosiahnuté v celoslovenskom testovaní žiakov 9. ročníkov základných škôl Testovanie 9.

 

Prvý termín prijímacích skúšok je naplánovaný na pondelok 11. mája, druhý termín je vo štvrtok 14. mája. "Výsledky prijímacích skúšok musí škola zverejniť na svojej výveske do troch dní odo dňa konania druhého termínu," vysvetlila Dupaľová Ksenzsighová.

 

Ak žiak nebol prijatý v riadnom termíne na žiadnu strednú školu, môže si podať ešte jednu prihlášku na školu, ktorá prijíma v druhom kole. Rozhodnúť o vypísaní prípadného druhého kola prijímacích skúšok musí riaditeľ školy najneskôr 6. júna. "V takomto prípade bude druhé kolo prijímacích skúšok 16. júna," uzavrela Dupaľová Ksenzsighová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies