Prievidzský subdodávateľ pre automobilový priemysel spustí sériovú výrobu

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 15:24 • 2 min
Prievidzský subdodávateľ pre automobilový priemysel spustí sériovú výrobu

PRIEVIDZA - Prievidzský subdodávateľ pre automobilový priemysel, spoločnosť Brose, spúšťa v tomto období svoju sériovú výrobu. Popri produkcii zdvíhačov okien plánuje aj ďalšiu fázu budovania svojho závodu. V marci zamestnávalo Brose viac ako 200 ľudí.

slovakia

left justify in out

So sériovou výrobou zdvíhačov okien pre Volkswagen začne špecialista v mechatronike v polovici apríla, neskôr bude vyrábať v Prievidzi aj elektromotory a zdvíhače zadných výklopných dverí. "V apríli už budeme skoro všetko štartovať oficiálne a v máji budeme mať 300 ľudí, ku koncu roka plánujeme 480 až 500 ľudí," informoval dnes novinárov v priestoroch spoločnosti jej konateľ Axel Mallener.

 

Brose nemá ťažkosti získať nových zamestnancov do výroby, ťažšie je nájsť kvalifikovanú pracovnú silu, podotkol Mallener. "Máme veľa žiadostí a ponúk, spolupráca je najdôležitejšia, tiež férový plat a šanca na budúcnosť. Vidíme, že ľudia radšej ostanú pracovať v Prievidzi, lebo je tu alternatíva," ozrejmil.

 

Firma plánuje, že s ďalšou fázou výstavby svojho závodu začne ešte tento rok. Prvú fázu v Prievidzi podporil štát investičnou pomocou vo výške 12,5 milióna eur. Mallener avizoval, že spoločnosť sa bude uchádzať o pomoc štátu aj pri ďalšej fáze. "Nemusia to byť vždy len peniaze, môžu to byť symboly. Napríklad pomoc, podpora s letiskom alebo obchvat by bol pre nás tiež veľmi dôležitý. My budeme mať už s druhou fázou skoro takých 100 kamiónov za deň. Už teraz je zapchaté celé mesto," objasnil.

 

Dobudovanie dopravnej infraštruktúry je najväčším problémom, ktorý mesto ťaží, potvrdila to aj primátorka Prievidze Katarína Macháčková. Ide podľa jej ďalších slov nielen o volanie Prievidžanov, ale aj o potrebu pre Brose a ďalších podnikateľov. Konkrétne obchvat Prievidze by sa mal podľa súčasných plánov budovať z fondov Európskej únie, na čo je potrebné aj vypracovanie štúdie realizovateľnosti, pripomenula Macháčková.

 

"Musím však povedať, že mnohokrát mi to pripadá ako neefektívne vynaložené prostriedky, lebo štúdie stoja niekoľko stotisíc eur. Stavba obchvatu je však rozdelená na dve etapy a vlastne konkrétne napojenie priemyselného parku do Novák, čo by odťažilo kamióny, je ocenené predbežne na 20 miliónov eur. Myslím si, že z pohľadu štátneho rozpočtu to vôbec nie sú významné prostriedky, ktoré by štát do tohto regiónu nemohol investovať. Minimálne by sa tým vyriešil problém dopravy s kamiónmi," dodala.

 

Firma sa už sústredí aj na výskum a vývoj, aktuálne zamestnáva sedem ľudí, pričom veľmi úzko spolupracuje so svojou centrálou v Nemecku. "Ku koncu tohto roka plánujeme zamestnávať minimálne 25 odborníkov a neskôr nad 100 ľudí vo vývojovom oddelení," konkretizoval konateľ Brose Prievidza. Spoločnosť sa rovnako zaoberá aj duálnym vzdelávaním, aktuálne eviduje od žiakov do 60 žiadostí.

 

Od položenia základného kameňa v októbri 2015 investoval automobilový subdodávateľ do zariadení a budov do závodu v Prievidzi 50 miliónov eur. Výrobná hala s administratívnou časťou budovy majú celkovú plochu takmer 22.000 štvorcových metrov.

 

Spoločnosť Brose Prievidza, spol. s r. o., vznikla v marci 2015 a jej jediným spoločníkom je nemecká skupina Brose International GmbH Coburg. Skupina Brose má zastúpenie v Európe, Ázii, Amerike a Afrike. Jej produkcia sa zameriava na výrobu mechatronických komponentov a systémov pre automobilový priemysel. Svoju produkciu dodáva približne 80 značkám automobilov, viac než 40 dodávateľom elektrických motorov a mechatronických systémov pre dvere automobilov, zadné výklopné dvere a sedadlá. Zamestnáva takmer 25.000 pracovníkov.

 

Evidovaná miera nezamestnanosti v okrese Prievidza dosiahla na konci februára podľa štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny 7,43 percenta, čo je pod celoslovenským priemerom. Dlhodobo je však najvyššia spomedzi všetkých okresov v Trenčianskom kraji.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona