Prievidzské letisko sa plánuje rozšíriť, pomôže to cestovnému ruchu

NETKY.SK • 13 November 2012, 12:32 • 2 min
Prievidzské letisko sa plánuje rozšíriť, pomôže to cestovnému ruchu

Prievidzské letisko sa plánuje rozšíriť, pomôže to cestovnému ruchu - Cestovanie Prievidzské letisko sa plánuje rozšíriť, na jeho ploche má vzniknúť spevnená pristávacia a rozletová plocha, nové ubytovacie kapacity, malý terminál a plánuje sa aj rekonštru

slovakia

left justify in out

img

Prievidzské letisko sa plánuje rozšíriť, na jeho ploche má vzniknúť spevnená pristávacia a rozletová plocha, nové ubytovacie kapacity, malý terminál a plánuje sa aj rekonštrukcia palivového hospodárstva. Rekonštrukcia letiska by mala prispieť k rozvoju cestovného ruchu na hornej Nitre a vďaka nej by sa turisti mohli dopravovať do regiónu aj letecky.
      "Najdôležitejším plánom je vybudovanie spevnenej pristávacej a rozletovej plochy o šírke minimálne 15 metrov a dĺžke 940 metrov, aby bolo možné využívať letisko celoročne a aby sme boli schopní prijímať a vybaviť lietadlá, ktoré za žiadnych okolností na trávu nepristávajú," priblížil hlavný plán investície riaditeľ letiska v Prievidzi Ľuboš Jánošík.
      Letisko plánuje dobudovať ďalšiu infraštruktúru, odstávaciu plochu pre lietadlá, malý terminál, priestor pre posádky lietadiel a rekonštrukciu palivového hospodárstva, aby si mohli piloti bez problémov natankovať.
      Ubytovacie kapacity by podľa slov riaditeľa mali vzniknúť v terajšej prevádzkovej budove letiska, kancelárie, ktoré využíva prievidzský aeroklub, by sa mali presunúť do plánovanej novovybudovanej prístavby.
      Ohľadom plánovaných finančných nákladov sa Jánošík vyjadril, že sa ťažko hovorí o presných sumách, pretože projekt ešte ako taký spracovaný nie je. "Predpokladáme však, že by sa mali pohybovať vo výške okolo päť miliónov eur." Jánošík nevylúčil ani možnosť, že budú žiadať o finančnú dotáciu od štátu, či pomoc zo štrukturálnych fondov. Projektová štúdia má byť pripravená do marca budúceho roku.
      Za minulý rok zaznamenali na letisku celkovo 11.000 pohybov lietadiel. "Myslíme si, že pokiaľ by sme vedeli dopracovať projekt do finálnej podoby, tak letisko bude ďalším dopravným uzlom, ktorý bude môcť prijať návštevníkov regiónu. Keby štát chcel podporiť takéto letisko, tak kde inde, ak nie v Prievidzi, pretože horná Nitra je veľmi perspektívny turistický región, čo sa týka kúpeľníctva. Máme tu múzeum, zoologickú záhradu, plánuje sa výstavba zábavného parku a v neposlednom rade sa na letisku vyrábajú lietadlá, ktoré sa vyvážajú prakticky do celého sveta," dodal Jánošík.
      Aeroklub Prievidza, ktorý sídli na letisku, je organizátorom významných medzinárodných leteckých podujatí. V minulosti sa tu uskutočnili Majstrovstvá sveta v bezmotorovom lietaní a Plachtárske majstrovstvá Slovenska. Každý rok organizuje medzinárodné plachtárske súťaže ako napríklad Flight challenge cup a súťaže malých motorových lietadiel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies