Prieskumy o plebiscite k referendu sa môžu zverejniť ešte v stredu

NETKY.SK • 3 Február 2015, 10:46 • 2 min
Prieskumy o plebiscite k referendu sa môžu zverejniť ešte v stredu

BRATISLAVA – Prípadné prieskumy k sobotňajšiemu referendu sa dajú zverejniť najneskôr v stredu 4. februára.

slovakia

left justify in out

Podľa zákona o spôsobe vykonania referenda totiž možno zverejňovať výsledky prieskumov verejnej mienky, ktoré sa týkajú otázok predložených v referende, najneskôr tri dni predo dňom konania referenda. Z vyjadrení viacerých výskumných agentúr pre agentúru SITA z konca januára vyplýva, že tesne pred plebiscitom prieskumy k jeho témam nerobili.

 

Zákon o referende má v porovnaní s rôznymi typmi volieb len niekoľko obmedzení v informovaní verejnosti. Zároveň však vôbec nehovorí o informačnej kampani v médiách. Hlavné informačné obmedzenia určuje na deň hlasovania v referende. Prieskumy sa nesmú zverejňovať nielen dva dni pred konaním referenda. Zákon ďalej zakazuje “v deň konania referenda až do skončenia hlasovania zverejňovať výsledky prieskumov hlasovania“. Popri tom komisie a pracovníci ich odborných (sumarizačných) útvarov nesmú poskytovať informácie o priebehu a čiastkových výsledkoch hlasovania až do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania. Napokon, počas referenda je zakázané presviedčanie za určitý spôsob hlasovania v budovách, kde sídlia okrskové komisie, a v ich bezprostrednom okolí. Rada pre vysielanie a retransmisiu vydala po medializovaných protichodných vyjadreniach k vysielaniu spotov iniciátorov referenda vyjadrenie, v ktorom upozorňuje na fakt, že zákon o spôsobe vykonania referenda termín informačná kampaň nepozná. “Na rozdiel od parlamentných či komunálnych volieb, pre vysielanie v čase kampane a samotného konania referenda neexistuje špeciálna legislatívna úprava. Čiastočná, ktorá upravovala vysielanie verejnoprávnych médií, bola zo zákona vyňatá v roku 2007, preto nie je možné aktuálny stav porovnávať s vysielaním v období konania predošlých referend,“ upozorňuje Rada pre vysielanie a retransmisiu v stanovisku zverejnenom na svojej webstránke. 

 

Referendum o ochrane rodiny za približne 6,3 milióna eur sa bude konať v sobotu 7. februára od 7:00 do 22:00. Uskutoční sa na základe petície Aliancie za rodinu. Tí, čo prídu k referendovým urnám, budú môcť odpovedať na tri otázky: 1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou? 2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova? 3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies