Prieskumy naznačujú, že Nemecko upadne do recesie

NETKY.SK • 24 Október 2012, 12:29 • 2 min
Prieskumy naznačujú, že Nemecko upadne do recesie

Prieskumy naznačujú, že Nemecko upadne do recesie - Svet Nemecký súkromný sektor klesol v októbri šiesty mesiac po sebe. Znížili sa totiž objednávky aj dopyt na exportných trhoch.

slovakia

left justify in out

img

Nemecký súkromný sektor klesol v októbri šiesty mesiac po sebe. Znížili sa totiž objednávky aj dopyt na exportných trhoch. To signalizuje, že najväčšia európska ekonomika v druhej polovici roka 2012 upadne do recesie.
      Zložený index nákupných manažérov agentúry Markit, ktorý zahŕňa výrobný sektor aj sektor služieb, podľa predbežného odhadu v októbri 2012 klesol na 48,1 bodu zo 49,2 bodu v septembri. Index tak zostáva pod úrovňou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles od rastu.
      Údaje signalizujú, že najväčšia európska ekonomika klesla v 3. kvartáli o 0,3 % a že vo 4. kvartáli sa zníži o 0,2 %, uviedol hlavný ekonóm Markit Chris Williamson. To by znamenalo, že Nemecko sa dostane do recesie, ktorá je definovaná ako dva po sebe idúce štvrťroky medzikvartálneho poklesu hrubého domáceho produktu (HDP).
      "Firmy majú problémy, predovšetkým firmy z výrobného sektora, ktoré sú závislé od veľmi slabého dopytu na zahraničných trhoch," domnieva sa Williamson. "Dopyt po investičných tovaroch v Ázii kolabuje, dopyt po autách v eurozóne je extrémne slabý a v globálnom meradle existuje všeobecný trend znižovania nákladov, takže firmy znižujú zásoby," dodal.
      Index PMI pre výrobný sektor v októbri klesol na 45,7 bodu zo 47,4 bodu v septembri, pričom ekonómovia v priemere počítali s jeho nárastom na 48 bodov. Index pre sektor služieb sa znížil na 49,3 bodu zo 49,7 bodu, pričom trh očakával nárast na 50 bodov.
      Tempo medzikvartálneho rastu nemeckej ekonomiky sa v 2. štvrťroku spomalilo na 0,3 % z 0,5 % počas prvých trhoch mesiacov.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies