Prieskumné vozidlo Opportunity ukončilo na Marse svoju misiu

NETKY.SK • 13 Február 2019, 22:12 • 2 min
Prieskumné vozidlo Opportunity ukončilo na Marse svoju misiu

MYS CANAVERAL - Misia prieskumného robotického vozidla Opportunity na Marse je ukončená. Podľa agentúry AFP to oznámil v stredu americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

slovakia

left justify in out

Vozidlo Opportunity pristálo na Marse 25. januára 2004. Z pristávacej plošiny zišlo 31. januára. Jeho dvojča Spirit bol vypustený zo Zeme 10. júna 2003, Opportunity ho nasledoval 7. júla toho istého roku. Obe výskumné vozidlá boli súčasťou vedeckého projektu NASA v hodnote 820 miliónov dolárov. Ich úlohou bolo zistiť, či na Marse v minulosti existovali podmienky pre život. Šesťkolesový rover savšak pred ôsmimi mesiacmi odmlčal, keď na Marse zúrila prachová búrka.

 

"Po viac ako 800 pokusoch skontaktovať sa s roverom vyhlasujem misiu Opportunity za ukončenú," oznámil Thomas Zurbuchen z riaditeľstva NASA pre vedecké misie na tlačovej konferencii v Pasadene, kde sa nachádza riadiace centrum misie.

 

 

Roboty veľkosti golfového vozíka mali podľa pôvodných zámerov vedcov tri mesiace skúmať povrch Červenej planéty. Prekonali však všetky očakávania. Spirit umlčala v roku 2010 až marťanská zima a Opportunity zásoboval vedcov informáciami ešte v roku 2011. Energiu získavali zo solárnych panelov, niesli si so sebou aj navrtávač kameňov alebo spektrometer.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Today marks the end of an era, as we join the space community in saying goodbye to @NASA's Mars Opportunity Rover. "Oppy" has far surpassed her original 90-day mission. Instead, the rover operated for 15 years, sending back groundbreaking data and photos from #Mars to help uncover the #RedPlanet's secrets. In fact, it became the longest-running rover and captured 217,594 raw images! Opportunity and its twin sister Spirit launched in 2003 and landed on Mars in 2004. Spirit lasted until 2009, while opportunity kept on trucking. Among its many accomplishments, Opportunity found the first definitive sign that water had been on the surface of Mars and it traveled 28 miles, compared to its original goal of just 1,100 yards. Take a close-up look at the two rovers in our exclusive animation below, and see them in action in our original series #SpaceProbes on CuriosityStream.com. #ThanksOppy - #CuriosityStream #MarsRover #OpportunityRover #SpiritRover #Opportunity #Spirit #NASA #Oppy #space #lifeonmars #water #SolarSystem #Universe #science #history #documentary #documentaries #edtech #astronomy #planets #StayCurious

Príspevok, ktorý zdieľa CuriosityStream (@curiositystream),

 

Na Marse skúmali krátery, planiny a piesočné duny. Opportunity objavil v oblasti planiny Meridiani dôkazy pôsobenia vody na horniny. Skúmajúc údaje vedci však postupne nadobudli presvedčenie, že na planine sú príliš nehostinné podmienky na to, aby sa tam kedysi mohol sformovať život. Opportunity navyše preskúmal aj gigantický kráter Victoria ležiaci južne od rovníka Marsu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#opportunity #cratervictoria #mars

Príspevok, ktorý zdieľa viewworld (@nadaboficial),

 

Spirit sa dostal na náhornú plošinu Home Plate, na ktorej sa mohli nachádzať vulkanické horniny so stopami vody. Spirit analyzoval aj vzorky pôdy v kráteri Gusev, pričom zistil, že sú neobvykle bohaté na oxid kremičitý. Podľa vedcov je na formovanie takéhoto veľkého ložiska oxidu kremičitého prítomnosť vody nevyhnutná. Spirit už predtým objavil v kráteri stopy po dávnej vode — pôdu bohatú na síru, vodou modifikované minerály a stopy sopečnej činnosti.

 

img

 

V júni 2013 vyšla správa, že rover Opportunity objavil na Marse kameň, ktorý obsahuje podľa vedcov veľké množstvo ílovitého materiálu. Jeho prítomnosť je znakom toho, že kameň prišiel do dlhodobého kontaktu s tečúcou vodou.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies