Prieskum: Zmeny majiteľov ohrozujú slobodu médií, myslí si každý tretí

NETKY.SK • 23 Október 2014, 14:35 • 2 min
Prieskum: Zmeny majiteľov ohrozujú slobodu médií, myslí si každý tretí

BRATISLAVA - Zmeny majiteľov médií ohrozujú slobodu médií na Slovensku, myslí si to tretina opýtaných v prieskume agentúry Polis Slovakia pre agentúru SITA.

slovakia

left justify in out

Prieskum zisťoval názory verejnosti po tom, ako niektoré celoslovenské médiá zmenili v poslednom čase majiteľa, keď ich kúpila finančná skupina Penta alebo finančne participuje v ich vydavateľstvách. Telefonický prieskum agentúry Polis Slovakia sa uskutočnil na území celej SR od 14. do 19. októbra na vzorke 1 412 respondentov, starších ako 18 rokov.

 

Respondenti mohli odpovedať na otázku, či si myslia, že tieto zmeny ohrozujú slobodu médií na Slovensku. Áno odpovedalo 33,4 percenta opýtaných a nie 28,9 percenta. To, že to je jedno, si myslí 5,8% a odpovedať nevedelo 31,9 percenta respondentov. 

 

Respondenti, ktorí kupujú, respektíve čítajú v tlačenej alebo digitálnej forme denníky a týždenníky Plus jeden deň, Plus 7 dní, Trend a SME odpovedali na otázku, či po zmene majiteľov prestali z tohto dôvodu čítať alebo kupovať tieto médiá. Čitatelia spomínaných periodík odpovedali podobne s výnimkou týždenníka Trend. Na otázku: "Prestali ste preto čítať alebo kupovať nasledujúce médiá?" povedalo z čitateľov denníka Plus jeden deň - áno 19,3%, nie 46,7% a neviem 5,2%. Z čitateľov týždenníka Plus 7 dní odpovedalo na otázku - áno 18,4%, nie 47,1% a neviem 4,9%. Na rovnakú otázku povedali čitatelia denníka SME, áno odpovedalo 18% respondentov, nie 48,8% a neviem 10,7%. Po zmene majiteľov prestala z tohto dôvodu čítať alebo kupovať týždenník Trend 32,1% opýtaných, kupovať a ani čítať ho neprestali 23,2% a nevedelo odpovedať 19,7 percenta respondentov prieskumu, ktorí sú čitateľmi Trendu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies