Prieskum: Zeman pozná problémy ľudí lepšie ako Klaus, no nemá autoritu

NETKY.SK • 11 Február 2015, 14:23 • 2 min
Prieskum: Zeman pozná problémy ľudí lepšie ako Klaus, no nemá autoritu

PRAHA - Viac ako polovici občanov ČR sa páči, že prezident Miloš Zeman dobre komunikuje s ľuďmi a pozná ich problémy lepšie ako jeho predchodca Václav Klaus.

slovakia

left justify in out

Podľa väčšiny opýtaných však Zeman nepredstavuje autoritu, zle reprezentuje v zahraničí a škodí dôstojnosti prezidentského úradu, vyplýva z prieskumu agentúry CVVM, o ktorom dnes informovali portály Novinky.cz a iDNES.cz.
     

Podľa 53 percent z celkovo 1021 respondentov si súčasný prezident dobre plní "funkcie zverené ústavou". Navyše komunikuje s občanmi a pozná ich problémy. V tom je Zeman podľa väčšiny respondentov lepší ako jeho predchodca Václav Klaus, ktorý bol hlavou štátu v rokoch 2004-2013.
     

Vo všetkých ostatných oblastiach však boli Česi k Zemanovi kritickí. Takmer polovica opýtaných (47 percent) hodnotila ako zlé to, ako Zeman ovplyvňuje vnútropolitický život - len 39 percent túto oblasť hodnotí kladne. Šesťdesiatdva percent opýtaných tiež nie je spokojných s tým, ako prezident reprezentuje ČR.
     

Približne dve tretiny respondentov negatívne vnímajú pôsobenie Zemana ako autority a podľa 71 percent opýtaných sa zle stará o dôstojnosť prezidentského úradu.
     

Prieskum CVVM sa uskutočnil v januári, teda po Zemanových kontroverzných výrokoch k ukrajinskej kríze, vulgárnych Hovoroch z Lánov či návrate z oficiálnej návštevy Číny lietadlom prenajatým spoločnosťou PPF.
     

Zhovievavejší sú k Zemanovi ľavicoví voliči a dôchodcovia. Výrazne kritickejšie sa k prezidentovi stavali potenciálni voliči TOP 09. Negatívnejšie hodnotenie prezidenta výraznejšie prevažuje aj u obyvateľov Prahy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona