Prieskum: Voľby v Španielsku by vyhrali konzervatívci, väčšinu by však nezískali

NETKY.SK • 3 December 2015, 17:25 • 2 min
Prieskum: Voľby v Španielsku by vyhrali konzervatívci, väčšinu by však nezískali

MADRID - Španielski vládnuci konzervatívci z Ľudovej strany (PP) by v nastávajúcich parlamentných voľbách, ktoré sa budú konať 20. decembra, získali väčšinu poslaneckých kresiel, na zotrvanie v úrade však budú potrebovať značnú pomoc ďalšieho politického subjektu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z dnes zverejnených výsledkov vládou iniciovaného posledného prieskumu verejnej mienky, ktorý realizovala spoločnosť CIS, informuje agentúra AP.

Konzervatívci by podľa tohto prieskumu získali 28,6 percenta voličských hlasov a obsadili tak do 128 kresiel v 350-člennom španielskom parlamente. Na získanie väčšiny by však museli získať 176 kresiel. Opozičná Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) by získala 20,8 percenta hlasov, teda možných 89 kresiel.

 

Centristický nováčik - strana Občania - by v plebiscite skončila s bilanciou 66 kresiel, kým radikálna ľavicová strana Podemos by mohla získať 25 kresiel.

Podľa CIS sa na prieskume zúčastnilo 17.452 respondentov, ktorí odpovedali na otázky medzi 27. októbrom a 16. novembrom. Štatistická chyba prieskumu dosahuje 0,76 percenta. Predvolebná kampaň sa začne dnes o polnoci.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies