Prieskum: Voľby v Česku by vyhralo hnutie ANO, pravica si polepšila

NETKY.SK • 19 November 2015, 12:59 • 2 min
Prieskum: Voľby v Česku by vyhralo hnutie ANO, pravica si polepšila

PRAHA - Ak by sa v Českej republike v novembri konali parlamentné voľby, víťazom by sa podľa agentúry STEM stalo hnutie ANO, ktoré by získalo 26,7 percenta hlasov.

slovakia

left justify in out

Druhá ČSSD by dostala 21,2 percenta a tretí komunisti 12,8 percenta, informoval dnes spravodajský portál Novinky.cz.

 

Do Snemovne by sa dostali aj zástupcovia strany TOP 09, ktorá by dostala 9,6 percenta hlasov. Strane ODS prieskum prisúdil 8,6 percenta a ľudovcom 6,3 percenta.

 

Piráti by dostali 3,4 percenta, Strana zelených 3,2 percenta. Sloboda a priama demokracia by získala 2,6 percenta, Úsvit 1,3 a Slobodní jedno percento hlasov.

Pri hypotetickom prepočte na mandáty by podľa STEM-u získalo ANO 70 kresiel, sociálnu demokraciu by zastupovalo 52 zákonodarcov a komunisti by získali 31 kresiel. TOP 09 by mala 18 zástupcov, ODS 17 a ľudovci 12.

 

Obe najväčšie vládnuce strany si oproti októbru mierne pohoršili. Lepší výsledok naopak zaznamenali opozičné subjekty TOP 09 a ODS. Podpora komunistov a ľudovcov je dlhodobo stabilná, píšu Novinky.cz.

 

Strany súčasnej koalície by v Snemovni mali 134 mandátov, čo je o 12 menej, než získali v ostatných voľbách.

 

"Na našej politickej scéne na začiatku novembra nevidíme žiadny dramatický zvrat ani podstatné zmeny," konštatoval STEM.

 

Volebná účasť by sa podľa agentúry pohybovala na úrovni 55 percent oprávnených voličov. Prieskum sa uskutočnil 2.-11. novembra a zúčastnilo sa ho 1109 respondentov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies