Prieskum: Voľby v Česku by vyhralo Babišovo ANO, Okamura silnie

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 08:02 • 2 min
Prieskum: Voľby v Česku by vyhralo Babišovo ANO, Okamura silnie

PRAHA - Keby sa v Česku vo februári konali voľby do snemovne, zvíťazilo by hnutie ANO s 32 percentami hlasov pred druhými sociálnymi demokratmi (ČSSD), ktorí by získali 15 percent.

slovakia

left justify in out

Do dolnej komory českého parlamentu by sa okrem toho dostalo päť ďalších strán. Rastie aj podpora hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru. Vyplýva to z prieskumu agentúry Kantar TNS pre Českú televíziu. Informoval o tom v nedeľu portál Novinky.cz.

 

Podľa prieskumu by sa na tretej priečke umiestnila ODS s 10,5 percenta hlasov voličov. Komunistov (KSČM) by predbehla o pol percentuálneho bodu. Štvrtí by boli ľudovci (KDU-ČSL) so 7 percentami, nasledovali by okamurovci a TOP 09 (obe strany 6,5 percenta).

 

Starostovia a nezávislí (STAN) chcú ísť do volieb v dvojkoalícii s KDU-ČSL, ktorá potrebuje pre vstup do snemovne dosiahnuť namiesto päťpercentnej hranice až desaťpercentnú - STAN by podľa prieskumu získali dve percentá.

 

Podľa prepočtov českého denníka Právo by hnutie ANO malo 78 poslancov, ČSSD 38 kresiel, ODS 25 mandátov, komunisti 23, ľudovci 14 a po 11 zákonodarcov by mali SPD a TOP 09.

 

Babišovci by si teda mohli vybrať, či vytvoria stredoľavú vládu s ústavnou väčšinou s ČSSD (128 poslancov) alebo stredopravý kabinet s ODS (103 kresiel).

 

Od posledného skúmania, ktoré sa uskutočnilo vlani v novembri, najviac oslablo ANO o 1,5 percenta, o rovnaké percento sú silnejší komunisti a ODS.

 

Voliť by išlo až 69 percent ľudí, napísal portál Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies