Prieskum: Vo voľbách v Česku by zvíťazila ČSSD, v Snemovni by zasadlo 8 strán

NETKY.SK • 10 September 2013, 08:04 • 2 min
Prieskum: Vo voľbách v Česku by zvíťazila ČSSD, v Snemovni by zasadlo 8 strán

PRAHA - Ak by sa parlamentné voľby v Česku konali už tento týždeň, so ziskom 28 percent by v nich zvíťazila sociálna demokracia (ČSSD). Vyplynulo to z prieskumu spoločnosti TNS Aisa pre Českú televíziu.

slovakia

left justify in out

Do Poslaneckej snemovne by sa dostalo osem strán: okrem ČSSD by to boli komunisti (KSČM), TOP 09, Občianska demokratická strana (ODS), hnutie Ano 2011 magnáta Andreja Babiša, Úsvit priamej demokracie Tomia Okamuru, Zemanovci (SPOZ) a Strana zelených (SZ), informovala ČT na svojej webovej stránke. Prieskum, ktorý sa uskutočnil v dňoch 2. až 5. septembra na reprezentatívnej vzorke 1205 ľudí, ukázal, že komunisti by skončili ako druhá najsilnejšia strana so ziskom 15,5 percenta hlasov. 

Z pravicových strán by TOP 09 volilo 13 percent opýtaných, bývalú vládnucu stranu ODS iba 9,5 percenta. Pre vstup do parlamentu je potrebné získať aspoň päť percent hlasov voličov. Cez túto hranicu by prešli Ano 2011 (7,5 percenta), Úsvit priamej demokracie i Zemanovci (zhodne so ziskom 5,5 percenta) a SZ (rovných 5,0 percent). Vzhľadom na štatistickú odchýlku ± 1 až ± 3,1 percenta by sa však do parlamentu mohli dostať aj  ľudovci (4,5 percenta) či ultrapravicová Robotnícka strana sociálnej spravodlivosti (2,0 percentá hlasov). V roku 2010 zasadlo v Snemovni päť strán - ČSSD,. ODS, TOP 09, KSČM a Veci verejné. Po októbrových predčasných parlamentných voľbách by ich v parlamente mohlo byť osem až desať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona