Prieskum vo Francúzsku: Viac ako štvrtina moslimov považuje hodnoty islamu nad zákonmi Francúzskej republiky

NETKY.SK • 19 September 2016, 06:58 • 2 min
Prieskum vo Francúzsku: Viac ako štvrtina moslimov považuje hodnoty islamu nad zákonmi Francúzskej republiky

PARÍŽ - Viac ako štvrtina moslimov žijúcich vo Francúzsku si myslí, že hodnoty súvisiace s islamom sú nad zákonmi Francúzskej republiky. Vyplýva to z prieskumu liberálneho think tanku Institut Montaigne, ktorého závery dnes publikoval Journal du Dimanche.

slovakia

left justify in out

Prieskum v moslimskej komunite sa uskutočnil po vlne teroristických útokov, ktoré sa vo Francúzsku odohrali v roku 2015, a aj v súvislosti s budúcoročnými prezidentskými voľbami. Očakáva sa, že jednou z hlavných tém predvolebnej kampane bude práve miesto islamu vo francúzskej spoločnosti.

 

Z prieskumu vyplýva, že 46 percent moslimov žijúcich vo Francúzsku sa považuje za "úplne sekularizovaných", ale hlásiacich sa naďalej k hodnotám islamu. Ďalších 25 percent respondentov sa označuje za "skôr zbožných" a 28 percent je presvedčených, že zákony Francúzskej republiky sú v rozpore s islamskými pravidlami, ako aj o tom, že sú vytláčaní na okraj spoločnosti.

 

Podľa očakávania je problematika úplného zahaľovania sa moslimských žien naďalej predmetom polemiky. Z prieskumu vyplynulo, že 65 percent opýtaných sa vyslovilo za nosenie moslimskej šatky u žien (z nich 24 percent nenamieta ani proti nikábu), ale len 37 percent opýtaných si myslí, že dievčatá by mali mať možnosť nosiť moslimské šatky aj vo vzdelávacích zariadeniach, kde to momentálne podľa zákona nie je možné.

 

Prieskum priniesol prekvapujúci záver, pokiaľ ide o navštevovanie mešít moslimami: až 30 percent z opýtaných uviedlo, že do mešity nikdy nechodí, a rovnaký počet respondentov tam zavíta len na bohoslužby počas pôstneho mesiaca ramadán.

 

Autori prieskumu v závere svojej správy zhrnuli, že prioritou moslimov, ktorí sa zúčastnili na ankete, sú sociálne otázky. Tie majú pre nich oveľa väčšiu dôležitosť ako náboženstvo či identita.

 

Z prieskumu tiež vyplynulo, že moslimská komunita vo Francúzsku nie je jednotným či organizovaným spoločenstvom. Autori správy preto odporúčajú "nepadať do pasce nastraženej extrémistami, lebo politický diskurz sa musí opierať najmä o mlčiacu väčšinu, ktorá sa úspešne integrovala do francúzskej spoločnosti".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona