Prieskum: Vlastenectvo je v Rusku za Putina na ústupe

NETKY.SK • 19 November 2013, 16:15 • 2 min
Prieskum: Vlastenectvo je v Rusku za Putina na ústupe

MOSKVA – Počet Rusov, ktorí sa sami považujú za vlastencov, sa od nástupu prezidenta Vladimira Putina k moci pred 13. rokmi znížil o osem percent.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu nezávislej agentúry Levadove centrum zverejneného v utorok. Podľa jeho výsledkov 69 percent respondentov uviedlo, že sa cíti byť patriotmi, pričom v roku 2000 sa ich tak vyjadrilo ešte 77 percent. Prieskum tiež zistil, že definícia vlastenectva sa od prelomu storočí trochu zmenila. Za „pracovanie a konanie pre dobro krajiny“ ho považuje už len 21 percent opýtaných, v roku 2000 to bolo ešte 35 percent. Vlastenectvo ako „milovanie svojej krajiny“ stále chápe rovnako vyše 60 percent Rusov a ako „vlastnú krajinu lepšiu než iné“ 21 percent opýtaných v porovnaní s predošlými 17 percentami.

Putinova administratíva sa v uplynulých rokoch značne sústreďuje na myšlienku národnej identity. Deje sa tak v rámci snáh vlády definovať a modernizovať postsovietsku ideológiu v čase boja proti politickej opozícii, rozsiahlej nespokojnosti verejnosti s korupciou a straty vplyvu Ruska na globálnom poli. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies