Prieskum: Vláde sa darí čeliť kríze, ale neúspešne rieši rómsku problematiku

NETKY.SK • 11 Február 2014, 10:08 • 2 min
Prieskum: Vláde sa darí čeliť kríze, ale neúspešne rieši rómsku problematiku

BRATISLAVA – Najväčším úspechom súčasnej vlády je spôsob, ako čelí dôsledkom hospodárskej krízy. Vyplýva to z prieskumu agentúry MVK, ktorý uskutočnila pri príležitosti blížiacej sa druhej polovice funkčného obdobia vlády.

slovakia

left justify in out

V tejto oblasti považuje vládu za skôr úspešnú štvrtina (24,5 percenta) opýtaných. "Naopak, najhoršie výsledky dosahuje pri riešení rómskej problematiky, kde jej úsilie hodnotia viac ako tri štvrtiny respondentov ako úplne neúspešné," priblížil Pavel Haulík z MVK.
      

Účastníci prieskumu odpovedali na otázku Ako sa podľa vás darí riešiť vláde uvedené problémy? Mohli si vybrať zo škály odpovedí: skôr sa jej to darí – skôr sa jej to nedarí – vôbec sa jej to nedarí – ani sa o to nepokúša. Za druhú najúspešnejšiu oblasť ľudia považujú spôsob, ako súčasná vláda nakladá s verejnými zdrojmi – tu sa vláde skôr darí podľa 11,5 percenta respondentov. 
      

Nasleduje oblasť školstva, kde sa vláde skôr darí skvalitňovať školstvo podľa 8,7 percenta opýtaných, potom oblasť zdravotníctva -vláde sa skôr darí konsolidovať zdravotníctvo podľa 8,3 percenta, ďalej boj z nezamestnanosťou (6,7 percenta), zlepšenie fungovania súdnictva a prokuratúry (5,9 percenta), znižovanie korupcie a klientelizmu (5,3 percenta). Rómsku problematiku sa vláde skôr darí riešiť podľa 3,6 percenta opýtaných.
      

Vláde sa vôbec nedarí riešiť rómsku problematiku, alebo sa o to ani nepokúša podľa 77,1 percenta opýtaných. Ďalšími jej negatívami sú neschopnosť znižovať korupciu a klientelizmus (67,7 percenta), nasledujú oblasti fungovania súdnictva a prokuratúry (66,8 percenta), konsolidácie zdravotníctva (62,2 percenta), boja s nezamestnanosťou (55,6 percenta), skvalitňovania školstva (53,7 percenta ), hospodárneho nakladanie s verejnými zdrojmi (52,2 percenta ) a 32,1 percenta ľudí si myslí, že vláde sa vôbec nedarí, alebo sa ani nepokúša čeliť dôsledkom hospodárskej krízy.
      

Prieskum uskutočnila Agentúra MVK v dňoch 15. až 21. januára 2014 na vzorke 1106 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre dospelú populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, regiónov a veľkostných kategórií sídiel. Išlo o multiklientsky (omnibusový) výskum realizovaný kvótnym výberom a technikou face-to-face interview (štandardizovaný rozhovor) prostredníctvom anketárskej siete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies