Prieskum: Viac ako polovica Slovákov súhlasí s eutanáziou

NETKY.SK • 4 September 2014, 13:37 • 2 min
Prieskum: Viac ako polovica Slovákov súhlasí s eutanáziou

BRATISLAVA - Viac ako polovica Slovákov súhlasí s tým, aby mal ťažko chorý človek, ktorý trpí nevyliečiteľnou chorobou, možnosť na svoju žiadosť ukončiť svoj život za asistencie lekára.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu agentúry FOCUS pre politickú stranu Sloboda a Solidarita (SaS), v ktorom 55,9 percenta opýtaných vyslovilo súhlas s eutanáziou za asistencie lekára. Na otázku: „Vy osobne, do akej miery súhlasíte alebo nesúhlasíte s tým, aby ťažko chorý človek, ktorý trpí nevyliečiteľnou chorobou a znáša veľké utrpenie, mal možnosť na svoju žiadosť dobrovoľne ukončiť svoj život za asistencie lekára", 17,7 percenta respondentov vyjadrilo jednoznačný súhlas a viac ako tretina (38,2 percenta) skôr súhlasila.

 

Naopak, proti takejto možnosti sa celkovo vyjadrila viac ako tretina (35,4 percenta) opýtaných. Pritom 17,9 percenta respondentov s tým skôr nesúhlasí a 17,5 percenta rozhodne nesúhlasí. Z hľadiska vzťahu respondentov k viere, kde oslovení svoj vzťah vyjadrili zaradením do niektorej z kategórií: hlboko veriaci, veriaci, nerozhodnutý, nie nábožensky založený a ateista, celkovo so zavedením možnosti eutanázie súhlasilo 33 percent hlboko veriacich, 55 percent veriacich, 57 percent nerozhodnutých, 69 percent nábožensky nezaložených a 72 percent ateistov. 

 

Agentúra sa ľudí zároveň pýtala, či v súčasnosti považujú za dôležité alebo nedôležité riešiť otázku eutanázie na Slovensku. Celkovo takmer 6 z 10 (58,8 percenta) respondentov považuje za dôležité, aby sa na Slovensku v súčasnosti riešila otázka eutanázie. Pätina (20,6 percenta) to považuje za veľmi dôležité a ďalšia viac ako tretina (38,2 percenta) za skôr dôležité. Naopak, celkovo približne tretina opýtaných (34,0 percenta) považuje riešenie otázky eutanázie v súčasnosti na Slovensku za nedôležité. Pätina (20,4 percenta) to považuje za skôr nedôležité a viac ako desatina (13,6 percenta) za vôbec nie dôležité. Z hľadiska vzťahu respondentov k viere považuje riešenie tejto otázky za celkovo dôležité 47 percent hlboko veriacich, 61 percent veriacich, 52 percent nerozhodnutých, 63 percent nábožensky nezaložených a 66 percent ateistov. 

 

Agentúra FOCUS pre SaS uskutočnila prieskum verejnej mienky v dňoch 22. – 29. júla formou osobných rozhovorov v rámci omnibusového prieskumu na vzorke 1 051 respondentov. O výsledkoch informoval Martin Slosiarik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies