Prieskum: Väčšina Slovákov neverí v silu hlasu SR v Európskej únii

NETKY.SK • 11 December 2015, 19:20 • 2 min
Prieskum: Väčšina Slovákov neverí v silu hlasu SR v Európskej únii

BRATISLAVA - Záujem Slovákov o prácu Európskej únie sa zvyšuje, väčšina z nich je však presvedčená, že hlas ich krajiny v EÚ má menšiu váhu. V silu hlasu SR verí 41 percent občanov.

slovakia

left justify in out

Slováci oproti minulosti negatívnejšie vnímajú aj Európsky parlament. Napriek tomu si Slováci zväčša myslia, že ich krajina z členstva v EÚ profituje. Ako vyplýva zo septembrového prieskumu Eurobarometer, na Slovensku si to myslí 73 percent ľudí.

 

Počet Európanov, ktorých zaujíma dianie v únii, vzrástol od roku 2013 o 11 percent na súčasných 54 percent. Rovnaký trend platí aj pre Slovensko, oproti roku 2013 sa záujem občanov o politiky EÚ zvýšil na 39 percent. Napriek tomu sú ale Slováci takmer na chvoste tabuľky. Menší záujem o dianie v EÚ javia už iba občania Rumunska (38%) a Česka (34%), informoval dnes Robert Hajšel, riaditeľ Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku.

Eurobarometer ukázal, že 60 percent Európanov si myslí, že ich krajina z členstva v EÚ profituje. Na Slovensku je toto číslo ešte vyššie (73 %). Najviac opýtaných si myslí, že EÚ pozitívne prispieva k ekonomickému rastu krajiny či kladne vplýva na udržanie mieru a posilnenie bezpečnosti. Zároveň však Slovensko patrí k trom krajinám, v ktorých vzrástol počet ľudí presvedčených, že z členstva v EÚ krajina neprofituje, a to o tri percentná.

 

Prieskum tiež odhalil, že väčšina informácií o europarlamente, ktoré Slováci nedávno dostali, bola negatívna. Informácie o europarlamente zachytilo nedávno v médiách 83 percent Slovákov, iba 23 percent z nich hovorilo o pozitívnej informácii. Vnímanie EP na Slovensku v poslednom období pokleslo o 16 percent, čo je najväčší pokles v EÚ. Väčšina (74 %) Slovákov si myslí, že EP zohráva dôležitú úlohu pri chode EÚ, no len 30 percent by chcelo, aby bola táto úloha v budúcnosti ešte významnejšia. Až 52 percent Slovákov Európskemu parlamentu skôr nedôveruje.

 

Prieskumu Eurobarometer sa zúčastnilo 28.150 obyvateľov EÚ nad 15 rokov. Uskutočnil sa v 28 štátoch medzi 19. až 29. septembrom 2015, v období, keď vrcholilo reportovanie v médiách o príchode migrantov k európskym hraniciam.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies