Prieskum: V Nemecku výrazne klesla podpora Schulzovej SPD i samotnej kancelárky Merkelovej

NETKY.SK • 19 Január 2018, 12:53 • 2 min
Prieskum: V Nemecku výrazne klesla podpora Schulzovej SPD i samotnej kancelárky Merkelovej

BERLÍN - Podpora Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) pred jej víkendovým mimoriadnym zjazdom ohľadom rokovaní o veľkej koalícii klesla na nové minimum. Ak by sa voľby konali nasledujúcu nedeľu, sociálni demokrati by získali len 20 percent hlasov.

slovakia

left justify in out

Je to o tri percentá menej než začiatkom decembra, vyplýva z nového prieskumu Politbarometer televízie ZDF. Klesla aj podpora pre Merkelovú ako spolkovú kancelárku. Jej ďalšie funkčné obdobie by vnímalo ako dobré 54 percent oslovených, čo je oproti minulým mesiacom relatívne málo.

 

Prvé miesto v prieskume obsadili s 33 percentami kresťanskí demokrati z únie CDU/CSU, ktorí si tak od začiatku minulého mesiaca polepšili o jedno percento. Nezmenenú podporu 12 percent opýtaných zaznamenali Alternatíva pre Nemecko (AfD) i Zelení, rovnako bezo zmeny skončila s ôsmimi percentami Slobodná demokratická strana (FDP). Podpora strany Ľavica sa zvýšila o jedno percento na desať percent.

 

Delegáti SPD budú na mimoriadnom zjazde v nedeľu v Bonne hlasovať o tom, či výsledky tzv. sondážnych rozhovorov stačia na to, aby ich strana vstúpila do oficiálnych koaličných rokovaní s Kresťanskodemokratickou úniou (CDU) kancelárky Angely Merkelovej a jej sesterskou bavorskou Kresťanskosociálnou úniou (CSU). SPD je v tejto otázke rozpoltená, jej vedenie presadzuje v členskej základni schválenie koaličných rozhovorov.

 

Zlé výsledky SPD v novom prieskume je podľa správy ZDF potrebné vnímať na pozadí protichodných hodnotení výsledkov sondážnych rozhovorov s CDU a CSU. Tieto výsledky považuje celkovo 38 percent respondentov za dobré a 41 percent za zlé. Väčšinovú podporu majú len u stúpencov CDU/CSU (57 k 23 percentám), prívrženci SPD sú názorovo viac rozdelení (41 k 46 percentám).

 

Pokračovanie veľkej koalície sa však podľa prieskumu teší skôr priazni Nemcov: 45 percent by vítalo spoločnú vládu CDU/CSU a SPD, 17 percentám na tom nezáleží a 36 percent by to pokladalo za zlé. Takúto koalíciu by však vítala jasná väčšina stúpencov CDU/CSU (68 percent) i SPD (57 percent).

 

Ďalšie funkčné obdobie Merkelovej by vnímalo ako dobré 54 percent a ako zlé 42 percent oslovených. Bezprostredne po voľbách do Spolkového snemu koncom septembra 2017 bola jej podpora ešte na úrovni 62 percent a jej vládnutie sa nepáčilo 35 percentám respondentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies