Prieskum ukázal, že väčšina Britov by chcela zostať v EÚ

NETKY.SK • 12 November 2013, 18:02 • 2 min
Prieskum ukázal, že väčšina Britov by chcela zostať v EÚ

LONDÝN - Ak by sa britskému premiérovi Davidovi Cameronovi podarilo dohodnúť nové pravidlá spolužitia Británie s Európskou úniou (EÚ), väčšina Britov by bola za zotrvanie svojej krajiny v Únii. Ukázali to dnes výsledky prieskumu verejnej mienky, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Britský premiér v januári sľúbil, že ak konzervatívci zvíťazia vo voľbách naplánovaných na rok 2015, vyhlási do konca roku 2017 referendum o zotrvaní Británie v EÚ. Ešte pred tým sa ale pokúsi rokovať s EÚ o výhodnejšom postavení Británie v rámci európskej dvadsaťosmičky.

Niektoré predchádzajúce prieskumy verejnej mienky naznačili, že ak by sa Briti mali rozhodnúť dnes, pravdepodobne by hlasovali za vystúpenie z EÚ. Z najnovšieho prieskumu, ktorý realizovala agentúra YouGov pre denník Sun vyplýva, že Cameron by mohol presvedčiť väčšinu voličov, aby hlasovali za zotrvanie v Únii, ak sa mu podarí uzavrieť s EÚ novú dohodu. Za zotrvanie v EÚ by v prípade novej dohody hlasovalo 52 percent Britov, 43 percent by bolo za odchod z EÚ, 16 percent sa ešte nerozhodlo a štyri percentá by vôbec nehlasovali. Na otázku, ako by hlasovali, keby sa referendum konalo ešte pred Cameronovým vstupom do nových rokovaní s EÚ, by 39 percent hlasovalo za zotrvanie Británie v Únii a 39 by bolo proti. "Súhlas so zotrvaním v EÚ je krehký ako vianočná oblátka," povedal minulý týždeň Cameron a dodal, že jeho európsky reformný plán má obrovskú podporu voličov, ako aj predstaviteľov veľkých obchodných spoločností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies