Prieskum ukázal rozdiely v spokojnosti s pracovnými podmienkami

NETKY.SK • 24 Apríl 2014, 16:08 • 2 min
Prieskum ukázal rozdiely v spokojnosti s pracovnými podmienkami

BRUSEL - Pracovné podmienky vo svojej krajine hodnotí ako dobré viac než polovica obyvateľov EÚ (53 percent), napriek tomu si však väčšina z nich (57 percent) myslí, že sa v priebehu posledných piatich rokov zhoršili.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Eurobarometer, ktorého výsledky vo štvrtok zverejnila Európska komisia (EK). Anketa mala poskytnúť prehľad o tom, do akej miery poznačila kvalitu práce hospodárska kríza, a podľa Bruselu bude podkladom pre "diskusie o súčasných a budúcich vyhliadkach konania EÚ na poli pracovných podmienok". Príslušná konferencia organizovaná EK sa uskutoční už v pondelok v Bruseli, pričom by sa na nej mali zúčastniť vládni ministri, zástupcovia zamestnávateľov a odborov ako aj predstavitelia Medzinárodnej organizácie práce, akademici a ďalší odborníci z celej EÚ.

 

Spokojnosť s podmienkami na vlastnom pracovisku dosahuje podľa prieskumu v rámci celej EÚ priemerných 77 percent, medzi jednotlivými členskými štátmi sú však veľké rozdiely. Zatiaľ čo v Dánsku je spokojných až 94 percent pracovníkov, v Grécku tento podiel dosahuje len 38 percent. Vo všeobecnosti väčšina pracovníkov vyjadruje vysokú mieru spokojnosti s pracovným časom (80 percent) ako aj s bezpečnosťou a ochranou zdravia pri práci (85 percent). "Máme pozoruhodné dedičstvo v práve a politike na zaistenie dobrých pracovných podmienok, ktoré umožňuje vysoký stupeň spokojnosti medzi európskymi pracovníkmi. Je tu však i obava a ozajstné riziko, že pracovné podmienky utrpia v dôsledku ekonomickej krízy," cituje Brusel v zverejnenej správe komisára EÚ pre zamestnanosť, sociálne veci a začlenenie Lászlóa Andora.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies