Prieskum: Tovar a služby nakupuje cez internet 62 percent Slovákov

NETKY.SK • 21 September 2015, 14:52 • 2 min
Prieskum: Tovar a služby nakupuje cez internet 62 percent Slovákov

BRATISLAVA - Tovar a služby nakupuje cez internet 62 percent Slovákov.

slovakia

left justify in out

Zo zahraničných portálov patria medzi ich obľúbené najmä české, britské a nemecké online obchody. Od roku 2006 nastal na Slovensku nárast v nakupovaní cez internet o 50 percent. Pri riešení problémov počas online nakupovania podnikne kroky k náprave 90 percent Slovákov. Desať percent obyvateľov Slovenska zažilo prípad, keď im nedoručili objednaný tovar a 69 percent ľudí na Slovensku uviedlo, že ich oklamali zavádzajúcou reklamou.


Podľa výsledkov prieskumu Európskej komisie sa 61 percent spotrebiteľov v Európe cíti bezpečnejšie, ak nakupuje v rámci elektronických obchodov vo vlastnej krajine. Len 38 percent respondentov sa cíti bezpečne pri nakupovaní cez e-shopy z iných členských krajín Európskej únie, avšak len 15 percent to aj reálne robí.


Priemerný Európan nakúpi ročne tovar a hmotné služby (napríklad ubytovanie) za 760 eur. Pokiaľ ide o nehmotné služby (napríklad online jazykové kurzy) v priemere na ne vynaloží 94 eur ročne a na nákup digitálneho obsahu zas v priemere 107 eur.


Takmer polovica (49 percent) Európanov nakupuje online, lebo je to pohodlnejšie, rovnaký počet odôvodňuje tento spôsob výhodnejšími cenami a 36 percent Európanov zas pozitívne hodnotí lepší sortiment. Spotrebiteľov však najviac odrádzajú vysoké poplatky za doručenie či vrátenie tovaru, dlhé dodacie lehoty a obavy zo spôsobu riešenia sporov.


Celkovo je najpopulárnejšie online nakupovanie vo Veľkej Británii, kde ho využíva 79 percent ľudí, najmenej zas v Rumunsku (desať percent).
Informácie agentúre SITA poskytol vedúci tlačového a politického oddelenia zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona