Prieskum: Súčasná vláda nemá prioritu v žiadnom rezorte

NETKY.SK • 4 November 2015, 15:30 • 2 min
Prieskum: Súčasná vláda nemá prioritu v žiadnom rezorte

BRATISLAVA - Sedemnásť percent Slovákov si myslí, že pre súčasnú vládu nie je prioritný žiaden rezort. Vyplýva to z telefonického prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnilo Európske analytické centrum v dňoch 21. - 30. októbra na vzorke 1 025 respondentov. Agentúru SITA o prieskume informoval Peter Kováčik z European Analytical Center.

slovakia

left justify in out

Respondenti v prvej časti prieskumu odpovedali na otázku: „Ktorý rezort je podľa vás pre súčasnú vládu najdôležitejší, ktorý by ste označili ako jej prioritu?“ Najviac respondentov, ktorí uviedli konkrétny rezort, sa zhodlo na rezorte dopravy. Za prioritu súčasnej vlády považuje dopravu, výstavbu a regionálny rozvoj 10 percent opýtaných. Za dopravou skončil rezort práce, ktorý je pre vládu najdôležitejší podľa 8,6 percenta respondentov. Ministerstvo vnútra uviedli ako prioritu súčasnej vlády 8,3 percenta opýtaných. Nasleduje rezort financií, ktorý považuje za najdôležitejší pre súčasnú vládu 6,2 percenta respondentov. Školstvo označilo za prioritu vlády 5,6 percenta respondentov a ministerstvo hospodárstva uviedli 5,3 percenta opýtaných. Rezort zahraničných vecí označili v prieskume za prioritu vlády 4,3 percenta respondentov a rezort obrany 3,1 percenta. Menej ako tri percentá respondentov si myslí, že pre vládu je najdôležitejším rezortom pôdohospodárstvo. Zdravotníctvo považujú za prioritu súčasnej vlády len dve percentá respondentov a o spravodlivosti si to myslia 1,3 percenta opýtaných. Rezort kultúry je v centre záujmu podľa 1,3 percenta respondentov a najmenej ľudí považuje za prioritu ministerstvo životného prostredia. Približne 23 percent respondentov nevedelo na položenú otázku odpovedať.

 

V druhej časti prieskumu respondentom položili opačnú otázku: „Ktorý rezort je podľa vás pre súčasnú vládu najmenej dôležitý, o ktorom by ste povedali, že je na okraji jej záujmu?“ Prvé miesto v rebríčku najmenej dôležitých rezortov súčasnej vlády získalo zdravotníctvo. To, že o zdravotníctvo nemá súčasná vláda záujem, si myslí 31 percent respondentov prieskumu. Na druhom mieste je školstvo, ktoré považujú za najmenej dôležitý rezort súčasnej vlády 13,4 percenta opýtaných. Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny je pre vládu najmenej dôležitý podľa 8,6 percenta respondentov. Do prvej polovice tabuľky najmenej dôležitých rezortov sa prepracovala aj spravodlivosť. Rezort spravodlivosti vníma ako najmenej dôležitý 5,6 percenta opýtaných. Nasleduje hospodárstvo, ktoré je na okraji záujmu podľa 4,2 percenta respondentov. O pôdohospodárstve si to myslí 3,7 percenta respondentov a 3,6 percenta vníma ako najmenej dôležitý rezort financií. Rezort dopravy sa v tabuľke najmenej dôležitých rezortov umiestnil na spodných priečkach. Za málo dôležitý pre súčasnú vládu ho považujú 2,3 percenta opýtaných. Životné prostredie označilo za najmenej dôležitý rezort 1,9 percenta respondentov.

 

Rezorty kultúry a vnútra považuje za okrajový pre vládu zhodne 1,7 percenta opýtaných. Iba jedno percento respondentov v prieskume uviedlo, že najmenej dôležitým rezortom je pre súčasnú vládu obrana. Na poslednej priečke sa so ziskom pol percenta objavil rezort zahraničných vecí. Takmer 17 percent opýtaných nevedelo na otázku odpovedať a necelé štyri percentá uviedli, že na okraji záujmu súčasnej vlády sa nachádzajú všetky rezorty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona