Prieskum: Strana UKIP vyhrá v Británii voľby do Európskeho parlamentu

NETKY.SK • 22 Január 2014, 18:05 • 2 min
Prieskum: Strana UKIP vyhrá v Británii voľby do Európskeho parlamentu

LONDÝN - Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), známa svojimi euroskeptickými postojmi, porazí všetky ostatné britské strany v májových voľbách do Európskeho parlamentu. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky spoločnosti YouGov, na ktorú sa dnes odvolala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

UKIP pravdepodobne získa viac ako 30 percent hlasov, pričom Konzervatívna strana britského premiéra Davida Camerona získa iba menej než 20 percent hlasov. Podpora UKIP v krajine vzrástla za uplynulý rok spolu s nespokojnosťou britskej verejnosti ohľadom prichádzajúcich imigrantov, konštatuje YouGov.

Hoci sa strana ešte nikdy nedostala do britského parlamentu, v ostatných voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sa konali v roku 2009, skončila na druhom mieste za konzervatívcami. Podľa YouGov má UKIP podporu 26 percent obyvateľstva Británie, Konzervatívna strana 23 percent a opozičná Labouristická strana 32 percent.

Napriek tomu, že UKIP nemá podľa prieskumu verejnej mienky najvyššiu podporu, YouGov tvrdí, že jej preferencie vždy prudko vzrastú tesne pred voľbami. Dôvodom má byť skutočnosť, že Briti historicky považujú tieto voľby za nepodstatné a skôr iba ako príležitosť dať najavo svoju nespokojnosť s vládou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona