Prieskum: Smer by získal takmer polovicu mandátov v Európskeho parlamentu

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 12:53 • 2 min
Prieskum: Smer by získal takmer polovicu mandátov v Európskeho parlamentu

BRATISLAVA - Strana Smer-SD by v Európskom parlamente obsadila šesť kresiel, KDH by získalo dva euromandáty a po jednom europoslancovi by mali strany OĽaNO, NOVA, SDKÚ-DS, SMK a SaS. Vyplýva to z prieskumu Agentúry MVK, v ktorom sa respondentov pýtali aj na blížiace sa voľby do Európskeho parlamentu.

slovakia

left justify in out

Strana Smer-SD by podľa výsledkov prieskumu získala v eurovoľbách 38,8 percenta hlasov, nasledovalo by KDH s 12 percentami, tretie by skončilo hnutie OĽaNO s 8,5 percenta hlasov. Zastúpenie v Európskom parlamente by mali ešte hnutie NOVA (7,5 percenta), strana SDKÚ-DS (6,4 percenta), SMK (5,2 percenta) a SaS (5,1 percenta). Do Európskeho parlamentu by sa nedostala strana Most-Híd, ktorej by hlas odovzdalo 4,7 percenta respondentov, ani SNS s 4,7 percenta či ĽSNS s 3,8 percenta hlasov. Iné strany by si rozdelili 3,3 percenta hlasov. 

 

Agentúra vo výsledkoch prieskumu upozornila i na fakt, že pomerne veľká skupina – 25,8 percenta účastníkov výskumu, by v eurovoľbách hlasovala inak ako sú ich aktuálne preferencie pre voľby do Národnej rady SR. Lepšie výsledky pre eurovoľby zistili predovšetkým u strán SaS a SDKÚ-DS, kým naopak, slabšiu podporu má Smer-SD a SNS. Spomedzi všetkých účastníkov výskumu 20,2 percenta opýtaných deklarovalo, že určite pôjdu voliť svojich europoslancov. Ďalších 39,6 percenta svoju účasť ešte zvažuje. 

 

Agentúra MVK robila prieskum verejnej mienky v dňoch od 26. februára do 4. marca 2014 na vzorke 834 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a regiónov. Omnibusový výskum bol realizovaný kvótnym výberom a technikou face-to-face interview (štandardizovaný rozhovor) prostredníctvom anketárskej siete. Respondentom položili otázku: "Po prezidentských voľbách nás už 24. mája čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Aké je z dnešného pohľadu Vaše rozhodnutie zúčastniť sa na eurovoľbách?" Agentúra zisťovala aj aktuálne preferencie najsilnejších politických strán v eurovoľbách a respondentov sa pýtali: "Ktorú stranu by ste podporili do Európskeho parlamentu, ak by sa eurovoľby konali už dnes?" 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies