Prieskum: Smer by získal polovicu kresiel v parlamente

NETKY.SK • 2 December 2015, 13:57 • 2 min
Prieskum: Smer by získal polovicu kresiel v parlamente

BRATISLAVA - Ak by sa voľby do Národnej rady (NR) SR konali na začiatku decembra 2015, presnú polovicu zo 150 poslaneckých kresiel by obsadila súčasná vládna strana Smer-SD.

slovakia

left justify in out

Voľby by Smer vyhral so ziskom 42,2 percenta hlasov voličov a obsadil by 75 kresiel v národnej rade. Päťpercentnú hranicu by prekročilo a do parlamentu by sa dostalo šesť strán. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry AKO, s.r.o. Do parlamentu by sa okrem Smeru-SD dostali aj Most-Híd, SNS, #Sieť, KDH a SaS. Koalícia OĽaNO a NOVA by so ziskom 5,7% hlasov neprekročila brány parlamentu. Ostatné strany získali menej ako päť percent hlasov, vyplýva ďalej z prieskumu, o ktorom agentúru SITA informovala výkonná riaditeľka agentúry AKO Kamila Hříchová. Spolu 4,8 % respondentov by nešlo voliť, ďalších 25 % nevie koho by volilo a 4,1% nechcelo odpovedať.

 

Strana Most-Híd by so ziskom 10,4 percenta hlasov skončila druhá a v parlamente by mala 18 kresiel. O jeden mandát menej by získala SNS, ktorá by podľa prieskumu skončila na tretej priečke so ziskom 9,7 percenta hlasov. Strana #Sieť so ziskom 8,3 percenta hlasov by obsadila 15 poslaneckých kresiel. KDH so ziskom 7,9% hlasov by mala 14 mandátov a SaS so ziskom 6,2% 11 mandátov.

 

Agentúra AKO, s.r.o. uskutočnila telefonický prieskum od 24. novembra do 1. decembra na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov. Respondentom v prieskume položili otázku: "V marci budúceho roka sa budú konať voľby do NR SR (parlamentu). Ak by sa konali už teraz, ktorú stranu by ste volili? Budem vám strany predčítavať v náhodnom poradí". Okrem 12 menovaných mohli uviesť odpoveď "inú stranu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies