Prieskum: Smer by získal 65 kresiel, v parlamente by sedela aj NOVA

NETKY.SK • 4 November 2013, 12:16 • 2 min
Prieskum: Smer by získal 65 kresiel, v parlamente by sedela aj NOVA

BRATISLAVA - Ak by sa parlamentné voľby konali teraz, k urnám by najskôr nešla takmer tretina obyvateľov, ktorých sa na názor pýtala agentúra PRIESKUMY, s.r.o.

slovakia

left justify in out

Zvíťazila by strana Smer-SD, do parlamentu by sa dostalo aj hnutie NOVA. Agentúra uskutočnila v dňoch 17. až 24. októbra reprezentatívny prieskum verejnej mienky na výberovej vzorke 1 041 respondentov. Ako agentúru SITA ďalej informoval Pavol Marchevský z agentúry, výber občanov Slovenskej republiky vo veku 18 a viac rokov bol reprezentatívny z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkosti sídla podľa počtu obyvateľov a územno-správneho členenia Slovenska.

Anketári položili opýtaným otázku: "Predstavte si, že by sa parlamentné voľby na Slovensku konali už teraz, zúčastnili by ste sa na nich alebo nezúčastnili?" Voliť by šlo s určitosťou 35,6 percenta opýtaných. Skôr by sa na voľbách zúčastnilo ako nezúčastnilo 33,8 percenta respondentov. Zvyšných 30,6 percenta opýtaných uviedlo odpovede "skôr sa nezúčastním ako zúčastním", "určite sa nezúčastním" a "neviem sa vyjadriť". Tí, ktorí boli rozhodnutí k voľbám ísť určite alebo sa k tejto možnosti prikláňali, odpovedali na ďalšiu otázku: "Ktorému politickému subjektu by ste v parlamentných voľbách dali svoj hlas?" Konkrétny subjekt nevedelo vybrať 9,3 percenta opýtaných. 

Vládnu stranu Smer-SD by podporilo 36,5 percenta opýtaných. Nasleduje KDH s hlasmi od 10,7 percenta respondentov. Ako tretie by s 9,3-percentnou podporou skončilo OĽaNO. SDKÚ-DS by sa do parlamentu dostala vďaka 8,5 percenta hlasov od opýtaných. O celé percento menej by získala strana Most-Híd. Za hnutie NOVA (Nová väčšina - Dohoda) sa vyslovilo 6,3 percenta opýtaných. Ako posledných prieskum do parlamentu posunul liberálov zo SaS, ktorí by získali podporu od 5,8 percenta respondentov. V parlamente by tak sedelo 65 poslancov za Smer, 19 ľudí z KDH, 16 z OĽaNO, 15 z SDKÚ-DS, 13 z Mosta-Híd a po 11 z Novej väčšiny a SaS. 

Pod päťpercentnou hranicou skončili strany SMK, SNS, KSS, Strana zelených, ĽS - HZDS, 99% - občiansky hlas, Národ a spravodlivosť - naša strana, Ľudová strana Naše Slovensko, Zmena zdola - demokratická únia Slovenska. Iné politické subjekty menovalo 0,2 percenta opýtaných. 

Agentúru PRIESKUMY vedie Pavol Marchevský, ktorý v rokoch 2003 až 2009 pôsobil v Ústave pre výskum verejnej mienky a v roku 2007 bol poverený jeho riadením. V rokoch 2009 až 2011 pôsobil v Centre sociálnych výskumov pri Infostate. Dlhodobo sa zaoberá výskumom verejnej mienky v spoločensko-politických otázkach. Spoločnosť PRIESKUMY, s.r.o. bola zapísaná do Obchodného registra 2. februára 2012. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona