Prieskum: Slovensko vracia DPH firmám menej efektívne ako susedné štáty

NETKY.SK • 19 August 2014, 11:08 • 2 min
Prieskum: Slovensko vracia DPH firmám menej efektívne ako susedné štáty

BRATISLAVA - Slovenské úrady vybavujú žiadosti o vratky dane z pridanej hodnoty (DPH) viac-menej efektívne. Vyplýva to z aktuálnych výsledkov prieskumu spoločnosti KPMG. Tá hodnotila procesy vracania DPH, či dane z tovarov a služieb firmám v 65 krajinách sveta. Slovensko sa umiestnilo v prvej polovici rebríčka, v efektivite ho predbehli Česká republika a Rakúsko.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla spoločnosť v prieskume, vďaka globalizácii je v súčasnosti možné, aby firma mala dodávateľov a odberateľov kdekoľvek na svete. Viaceré spoločnosti tak pri svojich nákupoch platia daň z pridanej hodnoty, či daň z tovarov a služieb v stále väčšom počte krajín. Ukázalo sa, že 40 % krajín vracia dane firmám, ktoré majú sídlo v danom štáte, efektívne. "To znamená, že tieto krajiny vracajú daň firmám obvykle do 56 dní od predloženia žiadosti, a to bez vykonania daňovej kontroly. Z 20 najväčších ekonomík sveta, ktoré majú zavedený takýto systém daní, len osem dosiahlo najvyššie možné skóre," uviedla KPMG v prieskume.
      

Slovensko sa v konkurencii 65 krajín umiestnilo v prvej polovici rebríčka. "Teda v tej lepšej polovici, keďže slovenské daňové úrady vybavujú žiadosti viac-menej efektívne. Toto hodnotenie znamená dobu vrátenia dane dlhšiu ako 56 dní od podania žiadosti alebo časté daňové kontroly pred vrátením dane," skonštatovala KPMG v prieskume. V porovnaní so susednými krajinami Slovensko v efektivite predbehlo Rakúsko aj Česká republika. Poľsko aj Maďarsko dosiahli rovnaké hodnotenie ako Slovensko.
      

Z ďalších zistení spoločnosti vyplynulo, že v prípade podnikov so sídlom mimo krajiny, kde sa žiada o vrátenie dane, iba 34 % skúmaných štátov spracováva tieto žiadosti efektívne. "V praxi to znamená, že vrátenie týchto daní je možné aj bez nutnosti registrácie v tejto krajine. Túto skutočnosť víta veľa zahraničných firiem," uviedla KPMG.
      

V takmer tretine (29 %) krajín zahraničné podniky vo všeobecnosti nemajú nárok na vrátenie týchto daní, alebo je ich vrátenie možné len v obmedzených prípadoch. Z 20 najväčších ekonomík sveta iba Nemecko, Holandsko a Veľká Británia dosiahli najvyššie možné hodnotenie. Najvyššie hodnotenie v tejto časti prieskumu KPMG dosiahlo aj Slovensko. "V porovnaní so susedmi však Slovensko nevyniká, keďže rovnaké podmienky ponúkajú zahraničným firmám aj okolité krajiny," dodala KPMG.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies