Prieskum: Slováci využívajú mobilný internet najmä v smartfónoch

NETKY.SK • 6 August 2015, 13:29 • 2 min
Prieskum: Slováci využívajú mobilný internet najmä v smartfónoch

BRATISLAVA - Smartfóny sú technológiou, ktorá v uplynulej dekáde najviac zmenila životy slovenských používateľov mobilného internetu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý zrealizovali spoločnosti Google a IQS Online na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku a Rumunsku. Do prieskumu sa zapojilo 800 respondentov starších než 15 rokov, ktorí využívajú mobilný internet.

 

Až 95 percent Slovákov a Sloveniek využíva mobilný internet práve prostredníctvom smartfónov, pričom medzi mladými vo veku 15 až 24 rokov sa cez smartfón na internet pripája dokonca až 99 percent respondentov. Osemdesiatjeden percent ľudí pritom používa smartfón minimálne niekoľkokrát denne. Medzi najobľúbenejšie aktivity patria fotografovanie a kontrola času (97 percent), surfovanie po webe a vyhľadávanie informácií cez Google (94 percent), kontrola e-mailov (91 percent), zisťovanie aktuálneho počasia (87 percent) a pozeranie videí na YouTube (77 percent). 

 

Smartfón je po peňaženke a kľúčoch tretím najčastejším predmetom, ktorý Slováci kontrolujú pri odchode z domu. Robí to až 74 percent z nich, pričom vo vekovej skupine 15 až 24 rokov je to až 81 percent. Naopak, v skupine ľudí nad 50 rokov je to iba 67 percent. Štyridsaťjeden percent respondentov uviedlo, že si nevedia predstaviť deň bez smartfónu, a preto si ho nikdy nezabudnú vziať so sebou, a 48 percent zas vyhlásilo, že im smartfón dáva pocit pohody a bezpečia, pretože vďaka nemu majú všetky informácie na dosah. Takmer štvrtina (24 percent) používateľov uviedla, že ak si smartfón zabudnú doma, cítia sa akoby boli nahí. 

 

Takmer tri štvrtiny Slovákov (71 percent) majú svoj smartfón na dosah ruky, aj keď idú spať. Z nich takmer každý tretí (28 percent) ho používa ešte pred spaním. V prípade nespavosti siahnu až dvaja z piatich používateľov mobilného internetu po smartfóne, čo je viac ako tých, čo si pozrú televíziu (38 percent), prečítajú knihu (20% percent) alebo si idú urobiť niečo na jedenie (5 percent).

 

Slováci používajú smartfóny predovšetkým vo voľnom čase (93 percent), ďalej počas cestovania (89 percent) a v práci (73 percent). Takmer tretina používateľov (31 percent) ho neodloží ani na rande. Na druhej strane ho Slováci používajú najmenej najmä počas hrania sa s deťmi (23 percent) a cvičenia (25 percent). Pre mnohých Slovákov je taktiež nemysliteľné používať smartfón, ak majú spoločnosť alebo ak sú v bare či reštaurácii. Štyridsať percent z nich ho skontroluje len pri príchode a odchode a 26 percent ho vtedy nekontroluje vôbec. 

 

Až 92 percent respondentov uviedlo, že si smartfón berie so sebou aj na dovolenku. Vtedy ho Slováci využívajú najmä na fotografovanie (91 percent), vyhľadávanie informácií na Googli (79 percent), komunikáciu na sociálnych sieťach (70 percent), na preklad cudzích jazykov (69 percent), pozeranie trás na online mapách (68 percent) či vyhľadávanie zaujímavých miest v okolí (68 percent). Pre Slovákov slúži smartfón vo veľkej miere ako osobný fotoaparát, s ktorým zachytávajú rodinné momenty, zaujímavé miesta, stretnutia s priateľmi a svoje deti. Fotografovaniu sa venujú najmä ženy, ktoré fotia rôzne rodinné udalosti (48 percent), svoje deti či vnúčatá (46 percent) či nové zaujímavé miesta (41 percent).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies