Prieskum: Slováci sú finančne podvyživení

NETKY.SK • 8 September 2014, 13:43 • 2 min
Prieskum: Slováci sú finančne podvyživení

BRATISLAVA - Slováci sú finančne podvyživení. Nedostatočná finančná rezerva, vysoká bežná spotreba, žiadne alebo minimálne dlhodobé aktíva a neúmerne vysoké úvery sú ukazovatele vypovedajúce o finančnej kondícii.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu Nadácie Partners uskutočneného v spolupráci s agentúrou Focus pri príležitosti Dňa finančnej gramotnosti.
     

„Tohtoročný prieskum nám ukázal, že Slováci majú stále pomerne zlý prístup k vedeniu osobných financií. Neuvedomujú si hroziace riziká, podceňujú finančné zabezpečenie pre prípad nepredvídateľných okolností, no najmä nevedia, ako správne hospodáriť s mesačným rozpočtom tak, aby si zaistili lepšiu finančnú kondíciu. Preto nosnou témou tohtoročnej iniciatívy Nadácie Partners je poukázať na ideálne finančné miery a ponúknuť Slovákom efektívne riešenie, ako sa k ideálu priblížiť,“ uviedla členka správnej rady Nadácie Partners Jana Mokráňová.
     

Z prieskumu vyplynulo, že minimálne 10 % z príjmu si nedokáže odložiť 69 % ľudí, ale až 36 % neušetrí nič. Až 80 % Slovákov nemá žiadnu alebo len nedostatočnú finančnú rezervu. Aj z tých, ktorí rezervu majú, ju viac ako polovica využije nesprávne.
     

Prieskum taktiež ukázal, že pre prípad dlhodobého výpadku príjmu domácnosti majú asi dve pätiny opýtaných uzatvorené životné poistenie. Až 41 % sa spolieha na pomoc rodiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies