Prieskum: S výsledkom prezidentských volieb je spokojných 47 percent ľudí

NETKY.SK • 16 Apríl 2014, 11:21 • 2 min
Prieskum: S výsledkom prezidentských volieb je spokojných 47 percent ľudí

BRATISLAVA - Spokojnosť s výsledkami marcových prezidentských volieb vyjadruje 47 percent ľudí. Naopak, nespokojných je 33 percent opýtaných a pätina respondentov nevedela odpovedať. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky Inštitútu pre verejné otázky (IVO) a agentúry Focus, ktorý sa uskutočnil začiatkom apríla na vzorke 1052 respondentov formou osobných rozhovorov. Jeho výsledky prezentovali predstavitelia IVO na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Z prieskumu ďalej vyplýva, že v prvom kole bola nižšia ako priemerná účasť v radoch prvovoličov a mladých do veku 24 rokov, menej tiež volili ľudia so základným vzdelaním, študenti, nekvalifikovaní robotníci a "notorickí" nevoliči. Z voličov, ktorí prišli k urnám len v druhom kole, volilo približne 39 percent Roberta Fica a 56 percent Andreja Kisku.
      

Najčastejšie dôvody neúčasti voličov v druhom kole boli objektívne príčiny, ako choroba, cesta, práca, ďalej nezáujem o politiku a voľby, dôvod, že nemali koho voliť a napokon všeobecné sklamanie. Z výsledkov prieskumu je tiež zrejmé, že Fica volili v prvom kole najmä voliči Smeru-SD (76 percent). U Kisku prevládali voliči iných strán a nerozhodnutí (dohromady 44 percent), podobne je to aj v prípade Radoslava Procházku a Milana Kňažka.

      

V druhom kole získal Kiska najviac hlasov od nerozhodnutých, od voličov iných strán, nevoličov a voličov OĽaNO. Fica v druhom kole najvýraznejšie podporili voliči Smeru-SD. Ďaleko za nimi sú ešte voliči iných strán, nerozhodnutí či voliči SNS.
      

Medzi argumentmi, prečo si voliči vybrali Kisku, prevláda ten, že je sympatický, ľudský, prístupný, tolerantný, nekonfliktný a slušný (23 percent). Ďalšie dôvody jeho výberu boli, aby nevyhral Fico (20 percent), to, že je nezávislý, nestranícky, nepolitický kandidát a nová tvár (18 percent). Dvanásť percent voličov si ho vybralo, aby nám nevládla jedna strana, deväť percent aby prišla zmena k lepšiemu a aby sa zmenil systém a osem percent to vysvetlilo tým, že to bola pre nich druhá voľba po tom, ako nepostúpil ich kandidát, ako aj voľba menšieho zla. Objavili sa tiež dôvody, aby premiér nezutekal od zodpovednosti a splnil, čo sľúbil, Kiskova dobročinnosť, filantropia a záujem o pomoc bežným ľuďom, ako aj jeho finančná nezávislosť a neskorumpovanosť.
      

Najčastejším argumentom, prečo volili Fica, bolo, že je známy a skúsený politik, osvedčil sa v domácej a zahraničnej politike, je to silný líder, najlepší politik, veľa robí pre Slovensko, dobrý právnik, diplomat, štátnik a reprezentačný typ (55 percent). Druhým najčastejším dôvodom bolo, že žných ľudí, preto, že je prijateľnejší "má moju dôveru, je mi sympatický, je obľúbený" (28 percent). Iní si ho vybrali preto, lebo má sociálne cítenie, je to ľavicový politik, ktorý myslí na beako Kiska a dôvodom bola aj vernosť Smeru-SD.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona