Prieskum: Putinova popularita mierne poklesla, stále zostáva vysoká

NETKY.SK • 28 August 2015, 12:45 • 2 min
Prieskum: Putinova popularita mierne poklesla, stále zostáva vysoká

MOSKVA - Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina mierne poklesla, avšak stále zostáva mimoriadne vysoká.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z najnovších prieskumov verejnej mienky, ktoré zverejnil ruský denník Vedomosti.


Pokles Putinovej popularity podľa denníka odráža nespokojnosť Rusov s rastúcimi cenami.


V augustovom prieskume Fondu verejnej mienky (FOM) sa 72 percent respondentov vyslovilo, že by vo voľbách hlasovalo za Vladimira Putina. To predstavuje štvorpercentné zníženie oproti máju tohto roku, keď na danú otázku odpovedalo kladne 76 percent opýtaných.


Podľa iného prieskumu nezávislého inštitútu Levada súhlasilo s politikou svojho prezidenta 83 percent Rusov. Doposiaľ najvyšší "rating" zaznamenal Putin práve v máji tohto roku, keď mu vyjadrilo podporu 89 percent opýtaných.


Vedomosti priniesli vyjadrenia expertov, podľa ktorých zaznamenaný pokles Putinovej popularity odráža nespokojnosť Rusov z nárastu cien, napríklad potravín a benzínu, v priebehu leta.


Putinova obľuba v ruskej verejnosti však podľa agentúry Reuters stále zostáva mimoriadne vysoká, a to s ohľadom na výsledky podobných prieskumov z predchádzajúcich rokov aj v porovnaní so zahraničím. Podľa agentúry Reuters k tomu prispela anexia Krymu a ďalšie Putinove kroky súvisiace s krízou na Ukrajine.


V novembri 2013, teda pred vypuknutím ukrajinského konfliktu, popularita Vladimira Putina dosahovala podľa prieskumu Levady 61 percent. Išlo o najnižšiu úroveň od roku 2000, keď bol prvýkrát zvolený za prezidenta. Začiatkom minulého roku sa však vyšplhala na viac ako 80 percent.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies