Prieskum: Pri voľbe povolania má na dieťa najväčší vplyv rodina

NETKY.SK • 21 August 2015, 13:49 • 2 min
Prieskum: Pri voľbe povolania má na dieťa najväčší vplyv rodina

BRATISLAVA - Rodina má na dieťa pri voľbe povolania najväčší vplyv.

slovakia

left justify in out

Potvrdil to prieskum v rámci Národného projektu KomposyT, ktorý robil Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie u žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Dotazník vyplnilo spolu 3 832 žiakov siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka základných škôl. Najväčší vplyv rodičov pri výbere strednej školy potvrdilo v dotazníkoch celkovo 63 percent deviatakov základných škôl. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva pre priamo riadené organizácie Monika Hucáková.


Druhou najvplyvnejšou osobou pri voľbe povolania je po rodičoch výchovný poradca, čo potvrdilo 44 percent žiakov. Informácie a rady od výchovného poradcu pritom hodnotí 44 percent žiakov ako veľmi užitočné, 49 percent žiakov sa vyjadrilo, že im čiastočne pomohli a ďalší si myslia, že im vôbec nepomohli. Len deväť percent opýtaných ovplyvnili pri voľbe povolania iní pedagógovia. Zaujímavosťou je, že 28 percent žiakov má pocit, že ich pri voľbe povolania neovplyvnil nikto. Dôležitou skupinou, ktorá vplýva na žiakov pri voľbe povolania, sú aj kamaráti, ktorých vplyv uviedlo 26 percent žiakov.


Do prieskumu sa zapojilo aj 2 536 siedmakov a ôsmakov základných škôl. Viac ako polovica z nich považuje za vhodné začať hovoriť o voľbe povolania už v ôsmom ročníku a 27 percent žiakov to považuje za vhodné už od siedmeho ročníka. Celkovo 70 percent žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami sa už s výchovným poradcom o voľbe povolania rozprávalo a 61 percent žiakov by uvítalo individuálne poradenstvo od výchovného poradcu. Žiaci majú záujem aj o individuálne diagnostikovanie svojich predpokladov a chcú navštevovať aj burzy stredných škôl. Výchovní poradcovia využívali pri žiakoch základných škôl so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami rôzne formy poradenstva. Najčastejšie poskytovali žiakovi individuálne poradenstvo, ďalej informácie o stredných školách a využívali tiež dotazníky a testy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona