Prieskum prezidentských volieb: Určite bude aj 2. kolo!

NETKY.SK • 22 Január 2014, 10:14 • 2 min
Prieskum prezidentských volieb: Určite bude aj 2. kolo!

BRATISLAVA – Na Slovensku bude určite aj druhé kolo prezidentských volieb, zhodujú sa politológovia Miroslav Kusý a Grigorij Mesežnikov na základe výsledkov prvého prieskumu volebných preferencií potom, ako sa oficiálne uzavreli prezidentské kandidátky.

slovakia

left justify in out

Pre RTVS ho urobila agentúra Focus. Podľa výsledkov by premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico získal v prezidentských voľbách 40 percent, za ním nasledujú občianski kandidáti Andrej Kiska (13 percent) a Milan Kňažko (11,8 percenta). „Ficovi vychádza dokonca nižší výsledok, než sa očakáva, 40 percent nie je žiadne slávne číslo. V každom prípade by to znamenalo druhé kolo,“ komentoval prieskum Kusý. Mesežnikov dodáva, že už v tejto chvíli je jasné, že Fico je v druhom kole. „Stále má šancu, aby bol zvolený za prezidenta, ale tie šance nie sú stopercentné,“ povedal Mesežnikov. Upozornil, že toto sú výsledky, ktoré ešte neodrážajú aktivity prezidentskej kampane, v ktorej sa kandidáti budú navzájom vymedzovať.

Politológov neprekvapilo, že dvojica Kiska a Kňažko v prieskume Focusu pre RTVS dopadli lepšie, ako politickí kandidáti, resp. kandidáti, ktorí z prostredia politiky vyšli. Bývalý predseda KDH Pavol Hrušovský by dosiahol 8,2 percenta, poslanec Radoslav Procházka (nezaradený) 7,7 percenta, poslankyňa Helena Mezenská (OĽaNO) 5,5 percenta, Gyula Bárdos z SMK 5,3 percenta a Ján Čarnogurský 4,3 percenta. Kusý obdobné poradie aj očakával, Kiska a Kňažko sú podľa jeho slov favoriti, ktorí sa stále spomínajú na popredných miestach. „Tí ďalší už potom vlastne ani nie sú zaujímaví, to sa všetko pohybuje pod 10 percent,“ dodal Kusý. Podľa neho horší výsledok politických kandidátov ukazuje, „ako sú politické strany odtrhnuté od svojich politických základní“. Podľa Mesežnikova vo voľbách prezidenta viac rozhoduje osobnostný faktor. Politická podpora je pritom dôležitá, ale záleží na tom, ktorá strana ju kandidátovi poskytuje. 

Kandidát, ktorý postúpi do druhého kola, bude podľa Mesežnikova jeden zo štvorice Kiska, Kňažko, Hrušovský, Procházka. „Kiskove a Kňažkove šance sú vyššie. Elektorát, ktorý mal Kiska na začiatku pri oznámení kandidatúry, sa teraz rozdelil a časť stredového voličstva odišla ku Kňažkovi,“ myslí si Mesežnikov. Podľa neho majú obaja šancu postúpiť do druhého kola, ale je otázne, či tam dokážu osloviť voličov. Kiska je stredovejší, mainstreamovejší. Kňažko je vyprofilovanejší, ale je to zas politický harcovník, ktorý môže ešte voličov nabaľovať, myslí si Mesežnikov. 

Obaja politológovia pripúšťajú, že v druhom kole prezidentských volieb môže Fica poraziť jeho protikandidát, ktorého „vygeneruje“ prvé kolo. „Určite áno, potom by celá opozícia alebo ľudia, ktorí sú kritickí voči Ficovi, hlasovali za tohto kandidáta,“ odhaduje Kusý. Podľa neho by to mohlo byť podobné, ako v prípade prezidentských volieb v roku 2004, keď si voliči vyberali spomedzi dvojice Vladimír Mečiar a Ivan Gašparovič. Podľa Kusého aj teraz by sa mohli voliči rozhodnúť hlasovať podľa princípu „voliť menšie zlo“. Podľa Mesežnikova bude v druhom kole podstatné aj to, ako sa teraz kandidáti vyprofilujú voči sebe. „Či sa povedzme budú správať veľmi konfrontačne navzájom alebo skôr sa vymedzovať voči Ficovi,“ vysvetlil. 

V prieskume agentúry Focus pre RTVS na ďalších priečkach skončili: Viliam Fischer (1,8 percenta) Peter Osuský (1,1 percenta), Jozef Šimko (0,7 percenta), Jozef Behýl (0,4 percenta). Ján Jurišta, Stanislav Martinčko a Milan Melník by dostali po 0,1 percenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona