Prieskum predpovedá mesiac pred eurovoľbami víťazstvo ANO

NETKY.SK • 22 Apríl 2014, 12:59 • 2 min
Prieskum predpovedá mesiac pred eurovoľbami víťazstvo ANO

PRAHA - Jasným víťazom volieb do Európskeho parlamentu (EP) v Českej republike by malo byť hnutie ANO Andreja Babiša s vyše 22 percentami hlasov. Vyplýva to z modelu agentúry Data Collect a spoločnosti Jana Herzmanna, zverejneného dnes, teda mesiac pred voľbami, informoval server iDNES.cz

slovakia

left justify in out

Viac ako osem percent stráca ČSSD (14,1 percenta). Kreslá v EP podľa Data Collect ešte ďalších šesť zoskupení: KSČM, TOP 09, Úsvit priamej demokracie a donedávna vládnuca ODS. Tretiu pozíciu držia mesiac pred voľbami komunisti (11,1 percenta), na štvrtom mieste je TOP 09 a Starostovia (po 9,6 percenta), Úsvit Tomia Okamuru by podľa volebného modelu získal 8,9 percenta a ODS 7,6 percenta hlasov.

 

Strana KDU-ČSL, ktorá sa vlani vrátila do poslaneckej snemovne a je súčasťou vládnucej koalície so sociálnymi demokratmi a hnutím ANO, má podľa volebného modelu na základe prieskumu vykonaného od 12. do 15. apríla, šancu získať 3,8 percenta hlasov.

 

O percentuálny bod viac prisudzuje volebný model Strane slobodných občanov, ktorí by tak pod prahom zvoliteľnosti zostali len o dve desatiny percenta. "Nemusel by sa potvrdiť trend klesajúcej volebnej účasti. Odhad volebnej účasti je 32,4 percenta. Hlavným faktorom ovplyvňujúcim tento odhad je pomerne veľká pripravenosť priaznivcov ANO a Úsvitu zúčastniť sa volieb do Európskeho parlamentu," citoval server iDNES.cz jedného z autorov prieskumu Jana Herzmanna. "Priaznivci KDU-ČSL si nie sú istí, či sa volieb zúčastnia," dodal.

 

Pri prieskume dostávali podľa Herzmanna respondenti okrem mena strany k dispozícii aj meno kandidujúceho lídra. Agentúry Herzmann s.r.o. a Data Collect skúmali aj volebný potenciál kandidujúcich strán a hnutí. Najvyšší ho má ANO s Pavlom Teličkom na čele kandidátky a s volebným potenciálom v rozmedzí 33,5-42,1 percenta. Druhý najvyšší potenciál majú podľa prieskumu sociálni demokrati, ktorí môžu získať až 25,9 percenta.

 

Okrem šestice strán, ktoré majú najväčšiu šancu v májových eurovoľbách uspieť, má potenciál presahujúci päťpercentnú hranicu ďalších šesť strán: Česká pirátska strana, KDU-ČSL, Strana zelených, Strana slobodných občanov, Veci verejné a Moravania. Na rozdiel od konkurenčnej agentúry SANEP nedáva Herzmann takú šancu zoskupeniu LEV 21 Jiřího Paroubka, ktorého volebný potenciál sú podľa Herzmannovej agentúry tri percentá. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona