Prieskum: Počet ľudí využívajúcich internetbanking sa za 5 rokov zdvojnásobil

NETKY.SK • 3 Máj 2014, 11:49 • 2 min
Prieskum: Počet ľudí využívajúcich internetbanking sa za 5 rokov zdvojnásobil

BRATISLAVA - Počet ľudí, ktorí využívajú na Slovensku internetbanking, sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil. Kým v roku 2008 spravovali financie online len niečo viac ako dvaja ľudia z 10, dnes sú to štyria z 10.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Poštovej banky. "Internetbanking je dnes v rámci bankových služieb považovaný za absolútny štandard. Klientom nielen šetrí čas a finančné prostriedky, ale uľahčuje tiež komunikáciu medzi nimi a bankou," uviedla v správe pre médiá hovorkyňa spoločnosti Lenka Lendacká.
      

V minulom roku takmer 40 % Slovákov využívalo služby online bankovníctva. Za priemerom Európskej únie (EÚ), ktorý je 43 %, však Slováci stále mierne zaostávajú. SR sa v rámci štátov EÚ nachádza na 17. mieste. V rámci krajín V4 Slovensko tesne predbehlo len Českú republiku, kde spravuje financie online 41 % obyvateľstva.
      

Internetbanking mimoriadne obľubujú obyvatelia Škandinávie či Holandska, kde ho využíva viac ako 80 % ľudí. Naopak, v Rumunsku ho využívajú len štyria ľudia zo 100. "Na chuť" internetovému bankovníctvu zatiaľ neprišli ani Gréci. Svoje financie spravuje online len 11 % z nich.
      

Záujem klientov o využívanie internetbankingu zaznamenala aj Poštová banka. Medziročne počet ľudí, ktorí využívajú online bankovníctvo, vzrástol o 37 %. Takmer tretina klientov banky s prístupom na internetbanking realizuje pravidelne každý mesiac svoje platby cez internet. Priemerná suma jednej transakcie sa neustále zvyšuje. V súčasnosti je 137 eur, zatiaľ čo pred dvoma rokmi bola o 18 eur nižšia. "Klienti cez internet najčastejšie platia faktúry spojené s ich životnými potrebami, ako sú nájom, strava, energie či telekomunikácie. Neustále rastie aj počet platieb realizovaných v e-shopoch. Najčastejšie v tomto smere evidujeme úhrady na zľavových a stávkových portáloch," dopĺňa Lendacká. Najviac transakcií cez internetbanking pritom banka eviduje počas výplatných termínov, teda od 9. dňa do 17. dňa v mesiaci. V rámci týždňa je to najmä v pondelok.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies