Prieskum: Obľuba EÚ vzrastá, mnohí občania však majú pocit, že ich hlas nepočuť

NETKY.SK • 13 Máj 2014, 11:25 • 2 min
Prieskum: Obľuba EÚ vzrastá, mnohí občania však majú pocit, že ich hlas nepočuť

BRUSEL - Európska únia sa teší rastu svojej popularity v troch svojich najväčších členských krajinách. Vyplýva to z prieskumu zverejneného dva týždne pred voľbami do Európskeho parlamentu, kde podľa očakávania voliči vyjadria svoje sklamanie z únie, napísala dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Prieskum Pewovho výskumného centra sa uskutočnil v dňoch 17. marca až 9. apríla v Británii, Francúzsku, Nemecku, Grécku, Taliansku, Poľsku a Španielsku a zahrnul 7022 respondentov. Aj keď väčšina opýtaných mala pocit, že ich hlas nie je v Bruseli počuť, percento tých, ktorí sú jej zástancami, vzrástlo zo 46 v roku 2013 na 52 percent v roku 2014, zistil prieskum. Najväčšie zlepšenie - o 13 percent - zaznamenal vo Francúzsku.

 

Hlavné politické strany sa obávajú, že v eurovoľbách, ktoré sa uskutočnia v dňoch 22.-25. mája, dosiahnu významné zisky euroskeptici.

 

"Kríza eura, ktorá sa začala v roku 2008, uštedrila ťažkú ranu imidžu EÚ. V rokoch 2007 až 2013 klesla obľuba EÚ v Španielsku o 34 percent, vo Francúzsku o 21 percent a v Taliansku o 20 percent," informoval prieskum. Mnohí Európania zastávajú však naďalej idealistickú víziu EÚ. Na otázku, či EÚ podporuje mier, odpovedalo kladne 64 až 84 percent opýtaných, napísala DPA.

 

Súčasne však väčšina respondentov v siedmich členských krajinách vyjadrila nespokojnosť z osobných skúseností s EÚ. Väčšina opýtaných sa domnievala, že ich hlas v Bruseli nezaváži - tento názor zastáva 81 percent talianskych a 80 percent gréckych respondentov.

 

Väčšina v krajinách zahrnutých v prieskume považuje EÚ za príliš dotieravú, a - s výnimkou Nemcov a Poliakov - aj za neefektívnu. Aj ekonomické témy priniesli zmiešané odpovede, píše DPA.

 

Taliani sú podľa prieskumu Pewovho výskumného centra rozdelení v otázke, či by ich krajina mala zostať členom eurozóny, zatiaľ čo Gréci sú veľmi skeptickí voči mnohým stránkam európskeho projektu. Napriek tomu si euro udržalo pevnú podporu respondentov, a to najmä v Nemecku, Grécku, Španielsku a Francúzsku.

 

Hlavné inštitúcie EÚ - Európsky parlament (EP), Európska komisia (EK) a Európska centrálna banka (ECB) si u verejnosti nevedú príliš dobre, ukázal prieskum. Najväčšej dôveryhodnosti, vyše 50-percentnej, sa tešia v Poľsku. Naopak najmenej dôveryhodné sa zdajú byť Grékom, iba 30 percent z nich verí EP a EK a iba každý šiesty ECB.

 

Separátny prieskum Eurobarometru, ktorý bol zverejnený v pondelok a zahrnul všetkých 28 členských krajín, naznačil, že 34 percent Európanov vidí EÚ pozitívne a 26 percent negatívne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies