Prieskum: Nesťahujeme takou rýchlosťou, za akú platíme

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 16:30 • 2 min
Prieskum: Nesťahujeme takou rýchlosťou, za akú platíme

BRATISLAVA - Európski spotrebitelia využívajúci vysokorýchlostný internet nesťahujú dáta rýchlosťou, ktorú si zaplatili. Vyplýva to zo štúdie Európskej komisie, podľa ktorej majú k dispozícii v priemere len 74 % inzerovanej rýchlosti, za ktorú platia.

slovakia

left justify in out

"Je to vôbec po prvý raz, kedy bol rozpor medzi inzerovanou a skutočnou rýchlosťou širokopásmového pripojenia k internetu potvrdený porovnateľnými a spoľahlivými údajmi zo všetkých členských štátov Európskej únie," uviedla na margo výsledkov štúdie eurokomisárka Neelie Kroesová.

Podľa výskumu ponúka káblové pripojenie najspoľahlivejšiu rýchlosť sťahovania, medzi jednotlivými použitými technológiami je pritom výrazný rozdiel. Služby na báze xDSL dosahovali v priemere len 63,3 % inzerovanej rýchlosti sťahovania, zatiaľ čo u káblového pripojenia to bolo 91,4 % a u technológie FTTx 84,4 %. 

V absolútnom vyjadrení bola priemerná rýchlosť sťahovania v špičke 19,47 Mbps. Najvyššie rýchlosti dosiahli služby FTTx, a to 41,02 Mbps. Na káblovom pripojení zaznamenali rýchlosti 33,10 Mbps, zatiaľ čo u služby xDSL to bolo len 7,2 Mbps. Napriek tomu, že rýchlosť prijímania dát je v porovnaní s inzerovanou rýchlosťou slabá, u odosielania dát v priemere dostávame to, za čo platíme. 

Štúdia Európskej komisie má pokračovať až do roku 2014 a plánované sú ešte dve ďalšie ročné merania. Testovanie je založené na základe dobrovoľníkov, ktorí majú doma malé zariadenie pripojené na internet. V čase, keď linku nevyužívajú, toto zariadenie spustí sériu automatických testov, ktoré zistia rýchlosť a výkon ich pripojenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona