Prieskum: Najzodpovednejší dlžníci sú v Žilinskom kraji

NETKY.SK • 15 Október 2013, 10:44 • 2 min
Prieskum: Najzodpovednejší dlžníci sú v Žilinskom kraji

BRATISLAVA - Typický slovenský dlžník je muž vo veku približne 39 rokov, ktorý žije v Nitrianskom kraji a jeho dlh je zhruba 400 až 800 eur.

slovakia

left justify in out

Väčšina dlžníkov sa chce so svojimi veriteľmi dohodnúť a snaží sa vytvoriť reálny splátkový kalendár. Ukázal to prieskum spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika, s.r.o., ktorá sa na slovenskom trhu zaoberá správou pohľadávok bánk, poisťovní, telefónnych operátorov, poskytovateľov energií a ďalších služieb.

Najzodpovednejšími dlžníkmi, ktorí najčastejšie riešia svoje záväzky zmierlivou cestou, sú ľudia v Žilinskom kraji, naopak, najmenej zodpovední sú obyvatelia Nitry - ich nesplatené záväzky najčastejšie končia na súde, prípadne u exekútorov. Oveľa zodpovednejšie splácajú svoje záväzky ľudia s vyšším dlhom, najviac problémov so splátkami teda majú ľudia s menším dlhom. Zodpovednosť pri splácaní záväzkov rastie tiež s pribúdajúcim vekom. Všeobecne sú zodpovednejšie voči veriteľom ženy ako muži.

Najväčší počet slovenských zadlžených osôb žije v Nitrianskom (16,14 %), Košickom (15,47 %) a Banskobystrickom (14,46 %) kraji - teda v najviac obývaných oblastiach, ktoré zároveň patria medzi najohrozenejšie nezamestnanosťou. Naopak, najmenšími počtami dlžníkov sa môžu pochváliť kraje Žilinský (7,67 %), Trenčiansky (8,74 %) a Bratislavský (8,77 %). Najmenší priemerný dlh zadlžených osôb vykazuje Košický kraj s čiastkou 1617 eur, na druhom konci rebríčka figuruje Bratislavský kraj s čiastkou 2343 eur. Celoslovenský priemer je 1839 eur.

Ak by sa výška nesplatených záväzkov rozdelila podľa pohlavia dlžníkov, potom najmenší priemerný dlh medzi ženami vykazujú obyvateľky Košického (953 eur), Žilinského (955 eur) a Bratislavského (1001 eur) kraja. Naopak, najväčší priemerný dlh majú ženy s trvalým pobytom v Prešovskom kraji (1180 eur) a v Nitrianskom a Trnavskom kraji, kde predstavuje konzistentne 1118 eur. Celoslovenský priemer dosahuje medzi Slovenkami sumu 955 eur.

Najmenším priemerným dlhom medzi mužmi sa môže chváliť Žilinský (1221 eur), Trenčiansky (1294 eur) a Prešovský (1352 eur) kraj, najväčší priemerný dlh majú muži z kraja Bratislavského (1464 eur), Trnavského (1430 eur) a Košického (1393 eur); celoslovenský priemer medzi mužmi dosahuje sumu 1221 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies