Prieskum: Najviac konzervatívne je KDH, najliberálnejšia SaS

NETKY.SK • 24 Február 2015, 09:18 • 2 min
Prieskum: Najviac konzervatívne je KDH, najliberálnejšia SaS

BRATISLAVA - Za najviac konzervatívnu politickú stranu považujú ľudia KDH, najliberálnejšia je zase SaS.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z telefonického prieskumu, ktorý robila agentúra Polis Slovakia od 9. do 18. februára 2015 pre agentúru SITA na vzorke 1 472 respondentov starších ako 18 rokov na území celej republiky. V prieskume sa ľudí pýtali aj to, ktoré politické strany vnímajú ako strany konzervatívne. Respondenti mali možnosť viacerých odpovedí. KDH uviedlo 40,9 percenta. Smer-SD takto označilo 8,5 percenta opýtaných, SNS vníma ako konzervatívnu stranu 7,2 percenta ľudí. Nižšie hodnoty nameral prieskum Mostu-Híd (5,6 percenta), hnutiu NOVA (4,2 percenta) či SDKÚ-DS (3,3 percenta). Pri otázke, ktoré strany vnímate ako liberálne, označilo stranu SaS 40,9 percenta vzorky. Hnutie OĽaNO tak vníma 14,1 percenta, vládny Smer-SD 4,9 percenta opýtaných. Sieť je liberálna podľa 4,5 percenta respondentov, Most-Híd spomenulo 2,8 percenta ľudí a 2,6 percenta tak vidí aj KDH.


Medzi strany postavené na kresťanských princípoch radia ľudia najmä KDH, ktoré v prieskume takto označilo 67,3 percenta opýtaných. Most-Híd vníma takto 7,3 percenta ľudí, SNS je postavená na kresťanských princípoch podľa názoru 6,1 percenta respondentov. Tí spomenuli aj strany SDKÚ-DS (5,2 percenta), OĽaNO (5,1 percenta) či Sieť (4,9 percenta).


Agentúra SITA vydá k správe aj tabuľku: Tab: Najviac konzervatívne je KDH, najliberálnejšia SaS

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies