Prieskum: Na eurovoľbách sa zúčastnilo šesť percent mladých Slovákov

NETKY.SK • 30 Október 2014, 13:03 • 2 min
Prieskum: Na eurovoľbách sa zúčastnilo šesť percent mladých Slovákov

BRATISLAVA - V májových voľbách do Európskeho parlamentu volilo šesť percent mladých Slovákov vo veku 18 až 24 rokov, pričom priemer v tejto vekovej skupine za celú EÚ bol 28 percent.

slovakia

left justify in out

V kategórii slovenskí študenti prišli voliť tri percentá, celoeurópsky priemer bol 37 percent. Vyplýva to z povolebného prieskumu Barometer 2014 o voľbách do Európskeho parlamentu. Výsledky prieskumu predstavila dnes Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku na tlačovej besede.

 

Podľa výsledkov prieskumu bol podiel mužov a žien vo voľbách v priemere EÚ a na Slovensku porovnateľný. Výrazný rozdiel zistil prieskum v spomínanej účasti mladých ľudí vo veku od 16 do 24 rokov a tiež pri účasti študentov. „Ak by sa mal niekto tešiť z členstva v EÚ, tak sú to najmä mladí. Aj informačná kancelária stavala kampaň na mladých, je pre mňa nepochopiteľné, že sa nechceli vyjadriť,“ povedala europoslankyňa Jana Žitňanská (EKR). Podľa poslanca Ivana Štefanca (EĽS) by sa mohla zlepšiť na školách výučba o EÚ a integrácii. „Vnímam nedostatok systematického vzdelávania o únii, ktorý pramení už na základných školách,“ povedal. 

 

Povolebný prieskum ukázal aj nepomer pri účasti starších ľudí. V kategórii nad 55 rokov bol priemer únie 55 percent, na Slovensku 18 percent. Kým samostatne zárobkovo činných osôb volilo v európskom priemere 52 percent, na Slovensku 15 percent z tejto kategórie. Pomer dôchodcov bol 50 percent pri európskom priemere k 16 percentám na Slovensku. Spomedzi tém, ktoré ovplyvnili slovenských voličov pri rozhodovaní, to boli hlavne nezamestnanosť, budúcnosť dôchodkov a potravinová bezpečnosť. 

 

Účasť vo voľbách do europarlamentu dosiahla na Slovensku najnižšie číslo 13,05 percenta, kým európsky priemer bol 42,54 percenta. Nezáujem o politiku ako dôvod nehlasovania vo voľbách uviedlo 23 percent slovenských respondentov. Priemer EÚ bol 19 percent. Druhým dôvodom neúčasti bola nedôvera a nespokojnosť s politikou ako takou. U nás predstavoval 22 percent, v EÚ 23 percent. Dôveru v inštitúcie únie vyjadrilo 43 percent európskych respondentov, na Slovensku celkovo dôveruje únii 41 percent oslovených. 

 

Väčšina ľudí podľa europoslankyne Moniky Flašíkovej-Beňovej (S&D) nepozná kompetencie europarlamentu. Podľa nej účasť ovplyvnili aj iné voľby. „Prezidentské voľby stiahli veľkú pozornosť,“ povedala. „Aj volebná únava sa podpísala pod tento výsledok. Ľudia akoby mali iné problémy než ísť voliť,“ doplnila Žitňanská. Podľa nej by možno pomohlo, keby sa zmenil systém voľby, napríklad výberom cez spoločné, nie stranícke kandidátky. 

 

Prieskum robila spoločnosť TNS opinion osobnými rozhovormi s 27 831 občanmi z 28 krajín EÚ, dáta zbierali od 30. mája do 27. júna. Na Slovensku bol počet respondentov 1 041, robili ho od 30. mája do 24. júna. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona