Prieskum: Na charitu pravidelne prispieva len desať percent Slovákov

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 16:16 • 2 min
Prieskum: Na charitu pravidelne prispieva len desať percent Slovákov

BRATISLAVA - Takmer tri štvrtiny Slovákov si uvedomujú, že treba pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú, neziskový sektor však pravidelne podporuje len desať percent obyvateľov Slovenska.

slovakia

left justify in out

Ľudia najčastejšie prispievajú organizáciám, ktoré sa venujú deťom alebo zdraviu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre neziskovú organizáciu Dobrý anjel uskutočnila agentúra TNS Slovakia na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov.

 

Neziskové organizácie a nadácie podľa prieskumu nepravidelne podporujú takmer dve tretiny obyvateľov. Slováci totiž pred pravidelným prispievaním uprednostňujú skôr príležitostnú podporu, napríklad jednorazové zbierky. „Za pravidelných podporovateľov neziskového sektora sa považuje len desať percent ľudí,“ komentovala výsledky prieskumu Linda Tomková z TNS Slovakia. Len štvrtina opýtaných podľa nej presne vie, na čo nezisková organizácia poskytnuté peniaze použije. 

 

Slováci najradšej prispievajú prostredníctvom zbierky na uliciach. Do pokladničiek na ulici prispieva vyše tretiny ľudí, a to aj napriek tomu, že práve tento typ pomoci sa považuje za najmenej dôveryhodný a transparentný, nakoľko ho často zneužívajú pochybné skupiny či jednotlivci. Možnosť darovať dve percentá z dane z príjmu využilo 14 percent obyvateľov Slovenska. Tento indikátor podľa TNS Slovakia dobre charakterizuje povahu Slovákov, ktorí „radi deklarujú, že pomôcť chcú, ale ich pohodlnosť je oveľa silnejšia“. 

 

Dve pätiny (40 percent) ľudí nedôverujú charitatívnym organizáciám pre pochybnosti, že sa peniaze nepoužijú na deklarovaný účel a obávajú, že budú zneužité. Štvrtina Slovákov odmieta prispieť na charitu, lebo sama bojuje s problémom nedostatku financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies