Prieskum: Mnohé deti sa prvý raz opijú po skončení základnej školy

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 11:42 • 2 min
Prieskum: Mnohé deti sa prvý raz opijú po skončení základnej školy

BRATISLAVA - Mnohé deti sa prvý raz opijú práve v deň, v ktorý definitívne opúšťajú lavice základnej školy.

slovakia

left justify in out

Pre svoje alkoholové začiatky si obvykle vyberajú miesta, kde ich rodičia či polícia nemajú ako skontrolovať. Vyplýva to z prieskumu agentúry TNS Slovakia pre spoločnosť Heineken Slovensko, ktorý sa uskutočnil medzi mladými ľuďmi vo veku 15 až 18 rokov. 
      

"Toto obdobie sa zvyčajne spája aj s prvým opitím sa, ktoré jednak súvisí s nedostatkom skúseností, avšak najmä s konzumáciou prevažne tvrdého alkoholu," uviedla Katarína Procházková z agentúry TNS Slovakia. Ako hlavný motivátor pitia alkoholu uvádzali mladí jeho schopnosť "zabezpečiť" dobrú celovečernú náladu.
      

Podľa prieskumu tí, čo nepijú, to nemajú ľahké, väčšinou úplne nezapadnú do kolektívu. Opýtaní tvrdili, že bez alkoholu si neužijú večer tak ako s ním, a človek, ktorý nepije, sa necíti byť partnerom tých, čo pijú. "Smutné je, že odmietanie alkoholu je medzi mladými vnímané skôr ako nevýhoda. Je síce vo všeobecnosti akceptované, ale väčšinou tí, ktorí nepijú, sú automaticky na okraji partie. Ostatní ich považujú za menej spoločenských. Niekoľkí respondenti dokonca uviedli, že nepoznajú človeka z ich okolia, ktorý by nepil alkohol vôbec," dodala Procházková.
      

Ako uviedla primárka Odborného liečebného ústavu na Prednej Hore Mária Martinove, pitie alkoholu mladistvými má na ich ďalší vývoj devastačný vplyv. "Pretože vývin mladého človeka pokračuje, pričom do asi 16 rokov sa formuje intelekt a jeho osobnosť dozrieva v priemere vo veku 20-22 rokov života. Ak do tohto vývinu zasiahne alkohol, môže dôjsť k negatívnym zmenám vo vývoji intelektových schopností a k zmenám kvality osobnosti," objasnila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona